20/01/2025
TopSOCIETATE

Răfuieli mafiote la malul mării: Împușcături pe străzile Constanței interbelice

Spread the love

Ziarul „Universul” din 13 septembrie 1925 transmitea o ştire scurtă de la Constanţa: „Un glonţ rătăcit a spart ieri un mare geam de la restaurantul Elita din Piaţa Independenţei”. Cititorii nu aveau să afle din paginile ziarului nici în zilele următoare alte informaţii şi ne putem întreba cât de obişnuite erau astfel de evenimente în epocă. Citind însă alte ziare din acei ani vedem că de fapt nu erau chiar rare. Iată ce mai aflăm din relatătile de la Constanţa ale corespondenţilor ziarelor centrale.

În seara zilei de 9 iulie 1935 , la ora 19,30 mecanicul şef Gugliemo Pochia, de pe vaporul italian „Marangola”, se plimba prin faţa magazinului lui Pavlide, de pe strada Carol, azi b-dul Tomis. Deodată însă el a simţit o lovitură ascuţită în umăr şi a căzut pe loc. Fiind dus de urgenţă la spital s-a descoperit că fusese împuşcat, dar rana nu îi punea viaţa în pericol. Alertate, autorităţile locale au început investigaţiile şi după trei zile au reuşit să descopere cum se produsese incidentul neobişnuit.

Iată cum relata presa vremii că se petrecuseră lucrurile: „Bănuindu-se de la început, că acel glonţ pornise de la o armă militară, cercetările s-au îndreptat în această direcţie. Azi dimineaţă, d. comandor Popescu, căpitanul portului, împreună cu d. locotenent Păgulescu de la compania de grăniceri, au reuşit să descopere pe cel care a tras cu arma. Faptele s-au petrecut astfel: în seara aceia soldatul grănicer care făcea de santinelă la farul roşu din faţa pavilionului regal, a zărit două şalupe, care, părându-i-se suspecte, le-a somat să stea. Primul semnal l-a dat din voce, strigând, apoi a fluerat de trei ori. Barcagii n-au auzit somaţiile, din cauza zgomotului motoarelor şi atunci a tras un foc de armă în aer. Cum el era cu faţa spre oraş, glonţul a luat această direcţie, ricoşând pe bordura trotuarului, iar de aici în umărul mecanicului italian, pe care l-a străpuns. Gonţul s-a oprit apoi în raftul magazinului Pavlide”.

Pe cât de neobişnuită ni se pare această întâmplare, ea nu este însă unică în istoria Constanţei. Doar doi ani mai târziu, în vara anului 1937 corespondentul ziarului „Curentul” transmitea următoarele: „Pe la orele 2 şi jumătate, vânzătorul ambulant de fructe Ilie I. Roşu, originar din comuna Mugaş, domiciliat în Constanţa, str. Cuza Vodă 58, se găsea cu coşurile pe str. Carol, în dreptul farmaciei Sf. Gheorghe. La un moment dat, pe când acesta şedea aplecat asupra coşurilor, pe deasupra capului său a trecut o schijă care s-a oprit în peretele farmaciei, făcând o spărtură nu prea adâncă şi căzând apoi în apropiere. Din curiozitate, prcupeţul a vrut să vadă ce este, dar în momentul când a pus mâna pe ea, din cauză că frigea, a scăpat-o imediat. Gardianul public din post, care era în apropiere, observând schija rătăcită, a luat-o şi a dus-o la chestură. Asupra provenienţei bizare a schijei în plin centrul oraşului, se dau fel de fel de interpretări. Un lucru este de ştiut, că dacă precupeţul, spre norocul lui, n-ar fi stat aplecat asupra coşurilor în acel moment, el s-ar fi găsit pe traiectoria schijei şi s-ar fi ales cu răni grave la cap”.

După cum se vede nu era lipsit de riscuri să te plimbi vara la Constanţa, în acele vremuri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *