13/07/2024
SOCIETATETop

Inventatori din Constanţa veche. Spiritul inventiv se manifesta din plin la începutul secolului al XX-lea

Spread the love

Presa vremii ne oferă informaţii interesante din toate domeniile de activitate, prezente în oraşul Constanţa de acum un secol. Am selectat câteva ce pun în lumină oameni preocupaţi de inventarea unor aparate, utilaje sau substanţe necesare în diverse situaţii, spre a ilustra spiritul inventiv ce îi preocupa pe unii din concetăţenii noştri de atunci.

Iată o ştire de la începutul anului 1907, apărută în ziarul „Dimineaţa”: „Aflăm că d. Ioan P. Cărpinişeanu, domiciliat în Anadolchioi, lângă Constanţa, autor al mai multor invenţiuni interesante şi folositoare, a mai inventat un elipsograf, de o simplitate ideală, solid, practic, elegant şi ieftin, destinat mai în special pentru uzul şcolarilor de orice grad; instrument care, cu mici modificări de construcţie, se poate adapta perfect la trebuinţele tuturor artelor şi meseriilor. Inventatorul, pe deoparte a făcut cerere în regulă la guvernul român, pentru a i se libera brevet de invenţiune pe 15 ani, iar pe de altă parte a şi început a lucra la organizarea atelierului de fabricaţiune”.

O altă ştire din anul 1923: „Face mare senzaţie în localitate invenţia făcută de tânărul droghist local Nestor Stefanatos. Domnia sa a inventat un explozibil lichid. Cu un gram din acest explozibil se poate produce un deplasament de 5 metri cubi de pământ bătut. Explozia se produce fără detunătură. S-au făcut mai multe experienţe reuşite. Inventatorul va oferi invenţia ministerului de război”.

C. Munteanu, de la atelierul de cazangerie şi sudură autogenă din Constanţa, şoseaua Mangaliei nr. 22, îşi prezenta în anul 1929, în presa centrală, invenţia sa cu aplicabilitate la brutării: „Noul aparat de presiune Sistem Munteanu, Brevet român nr. 8091, brevetat şi de onor guvernul turc cu nr. 747, necesar arderii cuptoarelor de brutării. Aparat simplu, solid şi economic, arderea se face în special cu păcură, motorină, ţiţei şi petrol. Se montează în zidul cuptorului, lângă uşă şi cu pulverizatorul mişcător care arde în orice parte a cuptorului, în interior. Aparatul acesta înlătură toate dezavantajele lemnului, pericolul de foc, aduce economie şi timp. Aparate plasate la toate brutăriile din Constanţa, în întreaga Dobroge, în multe oraşe din ţară şi la Constantinopole. Posed şi tipuri de aparate mari speciale şi economice pentru calorifere în funcţiune. Cu acte de mulţumire din partea tuturor, mă transport în orice parte a ţării spre a efectua comanda”.

Schimbând domeniul, prezentăm acum o ştire legată de brevetul de invenţie al constănţeanului Hurmuzi I. Coţanis, datând din anul 1933: „Fii Constanţei. Sunt mulţi dintrânşii care s-au distins – şi pe aceste diverse tărâmuri – şi adesea ne-am ocupat în rânduri speciale despre reuşitele de tot soiul pe care le-au obţinut. De astă dată avem a ne ocupa de ceva nou de tot, de ceva neobişnuit. E vorba de o invenţie. E vorba de o perfecţionare a maşinilor de bărbierit, de o nouă descoperire, un fel de ascuţitoare de lame, care atingând perfecţia ar lovi profund în industria lamelor de bărbierit, deoarce aparatul ascuţind lama, face ca aceasta să dureze luni de zile, în acelaşi timp uzând de un dispozitiv simplu cu care te bărbiereşti la perfecţie. Autorul acestei noi invenţii numai după lungi străduinţe a putut să atingă perfecţia, care fiind înaintată locului în drept pentru brevetare a şi obţinut cuvenitul brevet. Astfel, Monitorul Oficial din 21 deccembrie 1933 la rubrica Ministerului Industriei şi Comerţului, în lista aprobărilor brevetelor de invenţiuni inserează şi pe d. Hurmuzi I. Coţanis, cunoscutul contabil din localitate, cu aparatul d-sale de barbierit şi ascuţit lame, având dosarul nr. 21135 din 1932. Nu putem decât să felicităm pe acest meritos şi priceput fiu al Constanţei şi să-i urăm deplină izbândă pentru răsplata muncii, gândirii şi străduinţei lui, cu atât mai mult cu cât motive de ordine intimă l-au făcut să sufere nespus de mult de mai mulţi ani în şir”.

Sunt doar câteva exemple care ne arată că spiritul inventiv se manifesta din plin în oraşul de la malul mării şi în acele vremuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *