13/07/2024
SOCIETATETop

1936: Performanță în Portul Constanța – A fost construit primul yacht românesc

Spread the love

La 2 iunie 1936 corespondentul de la Constanţa al ziarului „Curentul” transmitea o ştire deosebită: lansarea primului Yacht construit în ţara noastră., făcând şi unele consideraţii interesante despre acest eveniment cu adevărat inedit:

„La noi în ţară sportul nautic nu a putut lua dezvoltarea meritată, cutoate că avem un litoral atât de întins, din pricina lipsei de ambarcaţiuni pretabile la croaziere. Ambarcaţiunile aduse din străinătate sunt mai întâi de toate prea scumpe, iar importarea lor implică greutăţile actualului regin al comerţului exterior. Cu gând de a da dezvoltarea necesară sportului nautic la mare, domnul inginer naval Aurel Theodoru a ridicat în portul nostru o hală utilată cu toate cele necesare pentru executarea de ambarcaţiuni uşoare cu vele şi motoare. În acest şantier, acum şase luni a fost pus în construcţie primul yacht <<Crai Nou>>, cea mai mare ambarcaţiune de acest gen pe care o avem în momentul de faţă şi a cărui construcţie a fost terminată acum câteva zile. Ieri dimineaţă, în prezenţa autorităţîn prezenţa autorităţilor din port şi a mai multor iubitori ai sportului de mare s-a lansat cu un deosebit fast acest yacht, primul construit în ţara noastră cu material şi mână de lcuru românească. La orele 11 a.m. <<Crai Nou>> a fost scos afară din hala unde a fost construit şi înainte de a fi lansat pe apă, după uz, în prora lui a fost spartă o sticlă de şampanie. În uralele asistenţei, yachtul a fost apoi lansat. La această solemnitate au asistat domnii: Ştefan Popescu, subinspector general al navigaţiunii şi porturilor; inginerii Ovidiu Cotov, I. Popa, Stamatescu şi Puiu Alecu de la direcţiunea porturilor maritime; comandor Victor Iosif, şeful serviciului de arimare şi control; N. Crittia căpitan de port şi Gheorghe Melisopol. De faţă au mai fost şi lucrătorii care au construit această navă în frunte cu maeştrii: Gusti, Petrişor, Cinati şi Susnovski, sub a căror directă supraveghere  s-au efectuat lucrările de construcţie ale acestui yacht. Cu acest yacht pot călători 6 persoane, destul de comod, afară de cei doi oameni care formează echipajul. Imediat după lansare, <<Crai Nou>> a făcut o excursie navigând numai cu motorul până la farul Tuzla şi retur, la care au luat parte cei ce au asistat la lansare. Peste o lună, după ce va fi botezat, <<Crai Nou>. Va pleca în cursa inaugurală până la Marsilia”.

La 24 iulie însă era anunţată o altă cursă: vasul urma să facă o primă croazieră până la Varna: „Pe bordul lui <<Crai Nou>> va întreprinde voiajul un numeros grup de intelectuali constănţeni şi din Capitală. Aceştia vor zăbovi în portul bulgăresc timp de patru, cinci zile, după care se vor întoarce în portul nostru”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *