13/07/2024
Armată și RăzboiTop

Ianuarie 1935: Regina Maria vizita, la Constanța, crucișătorul britanic „Devonshire”

Spread the love

Ziaristul constănţean I.N. Duployen, corespondent al ziarului bucureştean „Dimineaţa”, relata la 18 ianuarie 1935 un eveniment deosebit. Regina Maria vizita crucişătorul englez „Devonshire”, aflat în portul Constanţa:

„Azi dimineaţă a sosit în localitate regina Maria a României. De asemenea au mai sosit din Bucureşti d-nii M. Palairet, ministrul Angliei la Bucureştî, Greenway, însărcinatul de afaceri al Angliei la Bucureşti şi d. Jakins, consulul general al Angliei la Constanţa. Trenul regal a tras direct în port, la dana nr. 0 a bazei navale, în dreptul pavilionului regal şi în faţa distrugătorului <<Regele Ferdinand>>. Oraşul şi instituţiunile publice au fost pavoazate cu drapele româneşti şi engleze. Portul, vapoarele comerciale şi cele militare au arborat marea pavoază, iar crucişătorul <<Devonshire>> a fost împodobit ca în zile de mare sărbătoare. La ora 10 dimineaţa au sosit în port automobilele din care au descins reprezentanţii autorităţilor civile şi militare. O companie de onoare a marinei militare cu drapele şi fanfare, sub comanda d-lui căpitan Borcea a dat onorurile.

La ora 10,30 regina Maria a descins din vagon, urmată de d. colonel aghiotant Merişanu. Muzica militară a intonat imnul regal, iar marinarii de pe distrugătoarele <<Regele Ferdinand>> şi <<Regina Maria>> ca şi publicul numeros, care a participat la această solemnitate, au izbucnit în urale prelungite. După descinderea din vagon regina Maria a primit raportul d-lui amiral Bălănescu, comandantul general al marinei. D-na Horia Grigorescu, soţia primarului municipiului nostru şi d-na amiral Bălănescu au înmânat suveranei splendide buchete de flori naturale. Regina Maria s-a întreţinut apoi cu d-na Palairet, soţia ministrului Angliei, d. Horia Grigorescu primarul municipiului, Vasile Belu, prefectul judeţului, Palairet ministrul Angliei, Jakins Greeway, amiralul Izbăşescu, comandor Pogonat, episcopul Gherontie, inginer Cotovu, directorul porturilor,  comandor Popescu comandantul porturilor, colonel Ceauşescu, chestorul Antonescu, Duca şeful poliţiei portului, generali Leventi şi Dragomirescu, maior Negulescu şi căpitan Teodorescu din grăniceri şi alţi ofiţeri superiori. Regina Maria a trecut apoi în revistă trupa şi s-a îndreptat spre crucişătorul <<Devonshire>>.

La scara navei engleze garda colonială a salutat pe suverană intonând imnul regal român. La bord regina Maria a fost întâmpinată de d. comandor Fitzherbert, comandorul crucişătorului, de d. comandor Al. Stoianovici din marina regală română şi de ofiţerii navei engleze. Pe platforma de pe pupa crucişătorului împodobită cu drapele şi plante regina Maria şi oaspeţii au primit defilarea ofiţerilor şi marinarilor englezi. A urmat vizitarea crucişătorului, iar la ora 1 s-a oferit la bord un dejun de onoare reginei Maria, cu care prilej suverana a semnat în cartea de aur a crucişătorului englez. La ora 3 regina Maria şi oaspeţii au părăsit nava, clipă remarcată prin lovituri de tun.

La ora 3,15 a sosit la bord pilotul sondor al căpităniei care a manevrat pentru plecare. Regina Maria a urmărit manevra şi ieşirea din port a crucişătorului de pe terasa pavilionului regal. Trupa şi ofiţerii englezi aliniaţi pe puntea navei au dat salutul în timpul trecerii prin faţa pavilionului regal. Când crucişătorul <<Devonshire>> a ieşit din port s-au tras de pe bord 21 lovituri de tun, salutându-se pentru ultima oară pământul ţării noastre. La ora 4,45 trenul regal a plecat spre Bucureşti”.

Mai amintim că în zilele anterioare vasul britanic fusese vizitat de membrii coloniei engleze de la Constanţa, precum şi de ofiţerii marinei şi trupei de uscat cu familiile lor. Acest vas fusese lansat la apă în 22 octombrie 1927 şi făcea parte din escadra de Mediterana cu baza la Malta. Avea un echipaj compus din 45 de ofiţeri şi 320 marinari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *