13/07/2024
SOCIETATE

Unicul judecător femeie de etnie turcă din România, premiată de UDTR

Spread the love

Uniunea Democrată Turcă din România a organizat în perioada 21-24 septembrie 2023, cea de a XI-a ediţie a simpozionului internaţional „Femeia Turcă din Balcani”, eveniment care a avut loc la Constanţa. Simpozionul a fost organizat de Comisia de femei a UDTR şi a reunit profesori universitari, reprezentante ale unor instituţii culturale non-guvernamentale din Turcia, Grecia, Bulgaria, Azerbaidjan, Republica Moldova şi ţara gazdă România, precum şi membre ale sucursalelor UDTR din întreaga ţară.

În debutul simpozionului, preşedintele UDTR, ing. Osman Fedbi şi deputatul Iusein Ibram au oferit plachete omagiale doamnelor Melek Osman, Durie Accoium şi Gülten Abdula, trei membre ale Uniunii Democrate Turce din România, care prin activitatea lor susţinută de peste 25 de ani în cadrul uniunii, au contribuit la promovarea valorilor identitare ale etnicilor turci, iniţiind şi organizând proiecte de anvergură destinate comunităţii. Comisia de femei a conferit totodată, plachete omagiale pentru reuşita profesională şi pentru promovarea imaginii unei femei de etnie turcă de succes, unor personalităţi feminine care s-au afirmat în spaţiul public românesc, în diferite domenii de activitate. Aylin Cadır, actriţă la Teatrul Naţional Bucureşti, Filiz Geafar, translator la Ambasada Republicii Turcia la Bucureşti, Geilan Ibraim, judecător la Judecătoria Medgidia, singurul judecător femeie de etnie turcă din România, în activitate şi Melia Cerchez, regizor la Pro TV au primit premii din partea Comisiei de femei a UDTR.

Ediţia cu numărul XI a simpozionului „Femeia Turcă din Balcani”, a marcat prin tematica abordată, împlinirea în acest an, la 29 octombrie, a unui centenar de la proclamarea Republicii Turcia, eveniment istoric care a deschis calea democratizării țării dar, care a influenţat și comunităţile de etnici turci din ţările din Balcani şi implicit comunitatea turcă din România. Simpozionul a fost structurat în trei paneluri, în cadrul cărora au fost prezentate lucrări ştiinţifice având ca teme: „100 de ani de la proclamarea Republicii Turcia. Perspective istorice şi contemporane privind comunităţile turce din Balcani”, „Emigrarea turcilor din ţările Balcanice în perioada de după proclamarea Republicii Turcia” şi „Personalităţi feminine de etnie turcă în domeniul culturii, ştiinţei şi diplomaţiei”. Preşedinta Comisiei de femei a UDTR, dna Melec Amet a declarat: „Simpozionul „Femeia Turcă din Balcani”este primul proiect internaţional organizat în acest an de Comisia de femei într-o nouă componenţă, în care funcţiile de vicepreşedinte şi cea de secretar sunt deţinute de doamnele Nurgean Ibraim şi Vildan Üstündag. Dezbaterile din cadrul simpozionului s-au concentrat în principal pe consecinţele pe care le-a avut actul istoric de la 29 Octombrie 1923, înfăptuit de Mustafa Kemal Atatürk şi ulterior, reformele de democratizare a Turciei după proclamarea Republicii, atât pentru turcii din interiorul ţării şi în special pentru cei din afara graniţelor care au decis să emigreze în noua republică. Au fost exprimate puncte de vedere atât ale participantelor din Turcia cât şi a celor din Bulgaria, Grecia, Azerbaidjan, Republica Moldova şi România”.

Au răspuns invitaţiei organizatorilor şi au luat parte la simpozion secretarul de stat în cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, doamna Enikö Katalin Lacziko, subprefecţii judeţelor Constanţa şi Tulcea, Şenol Ali şi Timur Memet, doamna Sevil Shhaideh, fost viceprim-ministru al României şi inspectorul şcolar Icbal Anefi, precum și reprezentante ale UDTTMR și UUR. La eveniment au mai fost prezenţi dl. Emre Yurdakul, Consul General al Republicii Turcia la Constanţa şi doamna Profesor Dr. Serpil Murtezaoğlu, Consilier pe probleme de educaţie în cadrul Ambasadei Republicii Turcia la Bucureşti, care a transmis mesajul Ambasadorului Republicii Turcia la Bucureşti, E.S. Özgür Kıvanç Altan. Evenimentul a fost coordonat de preşedinta Comisiei de femei a UDTR, Melec Amet,şi de vicepreşedinta Nurgean Ibraim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *