25/06/2024
SOCIETATE

Ziua Universală a Iei: Asociația Amintiri din Dobrogea organizează un eveniment special pe plajă

Spread the love

Sâmbătă, 22 iunie, la ora 11:00, Asociația Amintiri din Dobrogea are plăcerea de a vă invita pe plajă, în zona 3 Papuci, pentru a sărbători Ziua Universală a Iei. Acest eveniment special este dedicat frumuseții și semnificației iei românești, sub tematica “Noi Începuturi”, stabilită de comunitatea La Blouse Roumaine.

Ia Românească: O Moștenire Vie

Ia românească reprezintă mai mult decât un simplu obiect vestimentar; este un simbol al identității și creativității românești. De-a lungul secolelor, femeile din satele noastre au cusut cu grijă și iubire modele ce povestesc despre viață, natură și spiritualitate. În acest spirit al “Noilor Începuturi”, evenimentul își propune să aducă această tradiție în contemporaneitate, transformând-o într-o sursă de inspirație și creativitate pentru generațiile tinere.

Tema Evenimentului: Brâncuși, Coloana Infinitului, Zbor

Sub inspirația eternă a lui Brâncuși, evenimentul nostru va celebra Coloana Infinitului și tema zborului, simbolizând dorința noastră de a îmbina tradiția cu modernitatea și de a da aripi noilor începuturi.

Activități

1. Parada de Ii și Piese Urbane

   Evenimentul va debuta cu o paradă spectaculoasă de ii tradiționale, îmbinate cu piese urbane create de designeri autohtoni, aducând în prim-plan mixul între vechi și nou.

2. Ateliere pentru Copii – Rame pentru Țesut

   Copiii și părinții vor putea crea împreună amintiri de neuitat în cadrul atelierelor de țesut, folosind fire tradiționale și plante, reînviind tradițiile de Sânziene și Drăgaica.

3. Invitat special – Ovidiu Felipov și proiectul “Arta la metru”

   Suntem onorați să-l avem ca invitat special pe Ovidiu Felipov cu proiectul său “Arta la metru”, prezentând 60 de metri de artă continuă inspirată de modele tradiționale de ie, Coloana Infinitului și motivele zborului brâncușian.

4. Alegerea celei mai frumoase sânziene

   În spiritul sărbătorii, vom alege cea mai frumoasă Sânziană, celebrând astfel frumusețea și grația.

Expoziția ”Etnotique”

Pe parcursul întregului eveniment, vizitatorii vor putea admira expoziția ”Etnotique”, inițiată de Alexandra Negrilă și Ileana Rădulescu, care pune în valoare costumele populare din secolele XIX și XX. Nu vor lipsi muzica, atmosfera relaxantă și bucuria reîntâlnirii în cadrul acestei sărbători solare. Vă așteptăm să celebrăm împreună ia românească, să ne bucurăm de noi începuturi și să dăm aripi tradițiilor noastre, ducându-le mai departe către viitor.

Intrarea este liberă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *