25/06/2024
SOCIETATE

Uniunea Democrată Turcă din România organizează la Constanța simpozionul „Femeia Turcă din Balcani”

Spread the love

Uniunea Democrată Turcă din România organizează în perioada 21-24 septembrie 2023, cea de a XI-a ediţie a simpozionului internaţional „Femeia Turcă din Balcani”, eveniment care se va desfăşura la Hotelul TEN din Constanţa. Simpozionul este organizat de Comisia de femei a UDTR și reunește profesori universitari şi reprezentante ale unor instituţii culturale non-guvernamentale din Azerbaidjan, Bulgaria, Grecia, Republica Moldova, Turcia şi ţara gazdă România. Deschiderea evenimentului va avea loc vineri, 22 septembrie, ora 10:30, în prezenţa preşedintelui UDTR, ing. Fedbi Osman, a deputatului Iusein Ibram şi a numeroşi oaspeţi, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi centrale, precum şi diplomaţi acreditaţi în România.

Ediţia cu numărul XI a simpozionului marchează, prin tematica abordată, împlinirea în acest an, la 29 octombrie, a unui centenar de la proclamarea Republicii Turcia, eveniment istoric care a deschis calea democratizării țării dar, care a influenţat și comunităţile de etnici turci din ţările din Balcani şi implicit comunitatea turcă din România. Simpozionul este structurat în trei paneluri, în cadrul cărora participantele vor prezenta lucrări ştiinţifice având trei teme majore şi anume: „100 de ani de la proclamarea Republicii Turcia. Perspective istorice şi contemporane privind comunităţile turce din Balcani”, „Emigrarea turcilor din ţările Balcanice în perioada de după proclamarea Republicii Turcia” şi „Personalităţi feminine de etnie turcă în domeniul culturii, ştiinţei şi diplomaţiei”.

În deschiderea simpozionului, va avea loc festivitatea de premiere a doamnelor Melek Osman, Durie Accoium şi Gülten Abdula, trei membre ale Uniunii Democrate Turce din România, care prin activitatea lor susţinută de peste 25 de ani  în cadrul uniunii, au contribuit la promovarea valorilor identitare ale etnicilor turci, iniţiind şi organizând proiecte de anvergură destinate comunităţii. Comisia de femei va conferi totodată, plachete omagiale pentru reuşita profesională şi pentru promovarea imaginii unei femei de etnie turcă de succes, unor personalităţi feminine care s-au afirmat în spaţiul public românesc, în diferite domenii de activitate. Aylin Cadır, actriţă la Teatrul Naţional Bucureşti, Filiz Geafer, translator la Ambasada Republicii Turcia la Bucureşti, Geilan Ibraim, judecător la Judecătoria Medgidia şi Melia Cerchez, regizor la Pro TV s-au remarcat în plan profesional şi Comisia de femei a UDTR a ales să le premieze în cadrul acestui eveniment. Festivitatea de premiere se va încheia cu un moment de muzică de cameră susţinut la violoncel de Prof. Dr. Yelda Özgen de la Conservatorul de Muzică Turcă de Stat „Halen Itü” din Istanbul. Lucrările simpozionului se vor deschide începând cu ora 12.30 și se vor închide la ora 19.00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *