25/06/2024
TopArmată și RăzboiSOCIETATE

Viața militară a Constanței: În 1939 se înființează primul cerc al subofițerilor

Spread the love

În peisajul actual al Constanţei se aflǎ multe clǎdiri construite în perioada interbelicǎ şi a cǎror istorie se împleteşte cu aceea a vieţii militare din oraş. Astfel pe strada Nicolae Iorga (care se numea atunci „Valea Albǎ”) la nr. 20, se aflǎ o clǎdire solidǎ, construitǎ în stilul anilor ’30, ce adǎpostea pânǎ dupǎ Revoluţie trei dispensare medicale şi o societate comercialǎ. Acum clǎdirea a fost renovatǎ în aşa fel încât imaginea ei veche nu se mai poate decât bǎnui. Dar istoria sa este mai veche şi interesantǎ, credem noi.

Apariţia ei se leagǎ de iniţiativa unor subofiţeri entuziaşti din garnizoana Constanţa. La 8 februarie 1933 a luat fiinţǎ „Cercul subofițerilor reangajaţi din Constanţa”, care avea drept scop „dezvoltarea între subofiţerii de toate armele şi categoriile a sentimentului de camaraderie şi de a forma educaţiunea lor militarǎ şi socialǎ”. Cercul mai servea şi ca loc de întrunire şi petrecere a subofiţerilor cu familiile lor. Membrii cercului plǎteau o cotizaţie de pânǎ la cinci lei lunar. Preşedintele de onoare al cercului era comandantul Diviziei 9 Infanterie.

Construcţia clǎdirii a început pe data de 1 august 1937, iar pentru completarea fondurilor necesare construcţiei, în seara zilei de 25 septembrie 1937, Cercul subofiţerilor a organizat o reprezentaţie teatralǎ datǎ de Liga Culturalǎ Constanţa. Astfel s-a realizat o construcţie frumoasǎ, ce cuprindea urmǎtoarele: pivniţǎ, vestibul, hol, salǎ de serbari cu scenǎ, salǎ de biliard, bibliotecǎ, garderoba, salǎ de toaletǎ, popotǎ, oficiu, cǎmarǎ, iar la etaj: şase camere şi o cabinǎ pentru cinematograf. Acesta a fost pânǎ dupǎ rǎzboi, localul Cercului subofiţerilor din Constanţa.

2 comentarii la „Viața militară a Constanței: În 1939 se înființează primul cerc al subofițerilor

  • am citit cu interes articolul Dvs dar nu am reusit sa localizez cladirea la adresa indicata : str n.iorga nr 20 ??

    Răspunde
    • cercul militar s-a aflat in Gara veche . intre aleea cu amfore si un adapost subteran langa teatru Fantasio

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *