04/12/2024
SOCIETATETop

„Tranulis”: Primul teatru românesc la Constanţa! Edificiul reprezentativ pentru viaţa culturală a oraşului, înființat la 1927

Spread the love

În primǎvara anului 1927 constǎnţenii asistau la punerea pietrei fundamentale a teatrului „Tranulis”, situat la intersecţia Bulevardului Ferdinand cu strada Mihai Viteazu. Terenul era primit de Liga Culturalǎ de la Primǎria Constanţa, dar fiind lipsitǎ de fondurile necesare unei asemenea construcţii, aceastǎ asociaţie a acceptat oferta lui Demostene Tranulis.

Ziarul local „Dobrogea Junǎ” comenta în septembrie 1927 inaugurarea teatrului Tranulis, clădire reprezentativă pentru viaţa culturală a oraşului nostru: „Necesitatea unui teatru românesc la Constanţa a format timp de ceva decenii un deziderat scump şi mult dorit. S-au luat în acest scop o sumedenie de iniţiative care din păcate au murit însă în faşe din cauza lipsei capitalurilor necesare construirii unui astfel de edificiu. Un dobrogean „grec” îi spun unii, om de suflet, a luat pe umerii săi această grea dar nobilă sarcină spre ruşinea numeroşilor nababi din Constanţa, care ştiu însă să facă paradă de naţionalism. El, umilul şi modestul nostru concetăţean: Demostene Tranulis a construit primul teatru românesc la Constanţa, edificiu pe care, din momentul punerii fundaţiei l-a donat Ligei Culturale. La 22 septembrie noul teatru al Ligei Culturale se inaugurează, solemnitate la care vor participa pe lângă alţii şi d. Nicolae Iorga, d. ministru al artelor, etc”.

Dacă pentru mulţi din cei de azi pare ceva neobişnuit, trebuie totuşi înţeles că spectacolele de teatru se desfăşurau de multe ori în sălile de cinema; asigurându-se o prezenţă mai mare a publicului amator de cinema, antreprenorii sălilor îşi puteau permite să aducă şi trupe de teatru din ţară spre a susţine reprezentaţii teatrale. Doar că în Constanţa veche nu erau multe asemenea săli cu scene corespunzătoare; sala „Elpis” fusese prima şi rămăsese cea mai frecventată şi după construirea cazinoului, sala acestuia nefiind corespunzătoare fonic şi aproape inaccesibilă iarna. După apariţia sălii de teatru „Tranulis” aceasta a atras cea mai mare parte a spectacolelor de teatru şi nu numai. La acea vreme, în aceeaşi sală se proiectau fime şi se susţineau şi piese de teatru. Astfel, în aprilie 1934 presa informa publicul: „La cinema Tranulis va rula cu începere de luni 27 crt., celebrul film Idilă Imperială, iar trupa Titi Mihăilescu va debuta revista „Ca în carnaval”.

Celebra piesă „Titanic Vals” scrisă de Tudor Muşatescu, s-a jucat la Tranulis în seara zilei de 17 ianuarie 1933 „în faţa unei săli arhipline”, după cum scria presa centrală, adăugând şi câteva rânduri despre publicul local: „Un public entuziasmat a răsplătit cu ropote de aplauze pe autor, pe directorul de scenă şi pe interpreţi, în fruntea cărora stă d. Victor Antonescu, distinsul societar al Teatrului Naţional din Bucureşti şi care, în rolul lui Spirache a fost pur şi simplu, magnific”.

Marea actriţă Maria Filotti a jucat şi ea pe scena teatrului Fantasio, după cum aflăm dintr-un ziar din anul 1932: „Vineri 16 decembrie va avea loc în sala teatrului Tranulis din oraşul nostru, spectacolul cu piesa Manon Lescaut al turneului Maria Filotti, societară de onoare a teatrului Naţional din Bucureşti. Acest spectacol este aşteptat cu nerăbdare de publicul constănţean, lipsit de spectacole mai alese”.

La „Tranulis” venea la 1 martie 1935 celebrul Constantin Tănase, cu spectacolul „Calul bălan”. În seara zilei de 25 octombrie 1935 la sala „Tranulis” avea loc reprezentaţia piesei „Figura de la Dorohoi”, „deliranta comedie a d-lor Tudor Muşatescu şi Sică Aleaxandrescu”, după cum scria presa vremii; din distribuţie făceau parte între alţii: Ionel Ţăranu, Gr. Vasiliu-Birlic, Romeo Lăzărescu, Nora Piacentin, ş.a. Corespondentul citat mai nota: „O excelentă impresie a făcut la ridicarea cortinei, splendidul decor lucrat de pictorul Feodorov, reprezentând interiorul unei vile la Carmen Sylva şi terasa dând spre Marea Neagră precum şi mobilierul modern, mobilier cu care trupa călătoreşte în fiecare oraş”.

Ca o anticipaţie a viitorului teatru de revistă „Fantasio”, pe scena de la „Tranulis” s-au jucat şi spectacole de revistă şi exemplificăm citând ziarul „Curentul” din vara anului 1937: „În ciuda sezonului, când trupele de teatru, unele ne ocolesc, iar altele sunt în concediu, câţiva artişti de marcă au aranjat un frumos spectacol pentru sâmbătă 21 august orele 21, în sala teatrului Tranulis, cu revista în două acte Alhambra Cabaret. Spectacolul este susţinut de cei mai talentaţi comici ai teatrului Alhambra din Bucureşti. Constănţenii vor avea ocazia de a se delecta câteva ore şi a admira pe: G. Groner, Al. Giovani, H. Nicolaidi, Dan Demetrescu, Marcel Emilian precum şi d-rele Verginica Popescu şi Lulu Savu”.

Ajungând la anul 1941, reluăm o ştire din ziarul „Universul”, din care aflăm ce spectacol sosea la teatrul „Tranulis”: „Viaţa teatrală la Constanţa, redusă mult prin faptul că multe turnee ocolesc oraşul nostru, va fi animată prin sosirea în localitate a turneului oficial al Teatrului Naţional din Bucureşti. Cei mai buni actori ai primei scene din ţară vor prezenta pe scena teatrului Tranulis, în seara de vineri 6 iunie, comedia Aimée, în trei acte, de Heinz Coubier. Marele succes al actualei stagiuni din Bucureşti va fi jucat la Constanţa de creatorii rolurilor de la premieră, în frunte cu Elvira Godeanu, în rolul titular, George Vraca, A. Pop-Marţian, I. Finteşteanu, ş.a.”.

Sunt doar câteva file din istoria bogată a acestui centru cultural al Constanţei, ce merită fără îndoială să fie mai bine cunoscută de publicul larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *