25/06/2024
SOCIETATE

Sărbătoarea Sfântului Gheorghe, în Constanța anului 1900: Un comerciant a cerut să aibă voie doar el cu… cântare

Spread the love

Se ştie cǎ pe vremuri, de Sfântul Gheorghe erau respectate fel de fel de obiceiuri legate de viaţa pǎstorilor, unele dintre pǎstrându-se şi astǎzi în localitǎţile rurale. La oraşe contractele de închiriere a camerelor mobilate – atunci majoritatea locuitorilor din Constanţa erau chiriaşi – se încheiau la Sf. Gheorghe şi la Sf. Dumitru. În oraşul nostru mai era însǎ o tradiţie, a cǎrei origine nu o cunoaştem încǎ. Rǎsfoind arhiva primǎriei Constanţa, am gǎsit un document interesant despre aceasta.

La 5 aprilie 1907 primarul Constanţei primea o cerere mai neobişnuită, dar care avea legătură cu obiceiurile locale mai vechi, pe care nu le mai ştim astăzi. Iată ce scria petentul, un comerciant cunoscut ce locuia în strada Carol la nr. 51: „Subsemnatul Panait Rondos din acest oraş, deoarece se obişnuieşte în fiecare an ca de ziua de Sfântul Gheorghe publicul se distrează prin cântărire şi cum eu doresc a exploata acest sistem prin instalarea a patru cântare (decimale) în patru diferite puncte ale oraşului şi anume unul pe strada Romană, unul în piaţa Independenţei, unul lângă Poştă şi unul lângă grădina publică, pentru care mă ofer a plăti la această onor comună lei 40, pentru acea zi, cu condiţia însă să nu aibe voie fiecare a scoate cântare din prăvălia lor”. Convins de succesul ofertei sale, el plusează: „Totodată mă mai ofer a instala pe bulevard pentru totdeauna un cântar automatic şi sistematic la dispoziţia publicului, pentru care vă rămâne a-mi fixa dumneavostră o plată în folosul comunei aproximativ”.

Se pare că primarul nu a fost încântat de ideile acestea comerciale şi a tins să ignore cererea; a menţionat totuşi ce credea: „La stăruinţă se va pune în vedere petiţionarului că este liber de a se aşeza cântare pentru ziua de Sf. Gheorghe fără nici o plată de chirie şi fără privilegiu de monopol, deoarece acesta este un obicei vechi”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *