04/12/2024
SOCIETATE

Regulile de modă pe plajele Constanța și Mamaia în… 1928:

Spread the love

Astǎzi casele de modǎ se întrec în a pregǎti noi colecţii pentru fiecare nou sezon estival; dar cum era oare acum un veac la Constanţa sau pe plaja de la Mamaia. Desigur cu toţii am vǎzut fotografii de epocǎ şi putem sǎ ne facem o idee despre gusturile în materie de la acea vreme. Mai greu este însǎ când e vorba sǎ înţelegem concepţiile epocii. Iatǎ cum era tratat subiectul într-un ziar local în anul 1928:

„Pe vremurile de demult, pe timpurile preistorice dinainte de rǎzboi, vǎ amintiţi dvs. oare cum erau costumele de baie? E drept cǎ moda masculinǎ nu prea a evoluat, dar cea femininǎ!… Pantalonul era lung pânǎ aproape de glezne şi sfârşea într-o manşetǎ adesea garnisitǎ cu danteluri. Peste aceşti nǎdragi de adevǎratǎ pijama, se fudulea o fustǎ în orice caz mult mai lungǎ decât rochiţele purtate astǎzi pe stradǎ. Bustul era prins într-o bluzǎ adesea marinǎreascǎ, abia crǎpatǎ pǎ la încheietura sternului. Deasupra acestui arsenal trona un halat popesc care învelea trupul sezonistei, de la gât şi pânǎ în vârful degetelor. Cele mai îndrǎzneţe dintre cucoane, lǎsau aceastǎ scoarţǎ pe malul mǎrii, apoi parcǎ îngrozite de gestul lor neruşinat, fǎceau pe repezealǎ doi-trei paşi în apǎ şi cǎdeau deodatǎ pe brânci, pentru ca valul sǎ le ocroteascǎ pudoarea. Dar în majoritatea cazurilor frumoasele de la Vii intrau cu burnuzul în undele Pontului Euxin, aşa încât de la distanţǎ şi cu puţinǎ imaginaţie îţi dǎdeau impresia unor bǎrci cu pânze în voia talazurilor.

Dar capul? Pǎrul fiind lung se înţelege de la sine cǎ tidva era încǎtuşatǎ într-un capişon de lânǎ împletitǎ, cu ciucuri sub bǎrbie şi fundǎ turceasca în creştet. Se cerea un tupeu special pentru ca laba piciorului sǎ fie lǎsatǎ sǎ aparǎ fǎrǎ opinci, pantofi sau adesea ghete întregi…ce e drept, toate acestea în dril. Dar astǎzi?

Alelei Doamne!… Femei şi bǎrbaţi au zvârlit cu toporul dupǎ tradiţie şi dacǎ moda masculinǎ nu prea a evoluat, apoi cea a sexului frumos s-a metamorfozat, ca şi viermele lui Ovidiu devenit elefant: unde va sunt pantofiorii de dril, unde pantalonii, unde bluzele, unde halaturile, unde scufiţele?

Rǎspuns: Domnule eşti chior, ai orbul gǎinilor? Dumneata nu observi cǎ nu ni se vede principalul din cauza umbreluţei? A, da… uitasem umbreluţa. Mii de scuze! Ba ceva mai mult: scǎpam din vedere: pielea! Oare corpurile nu sunt acoperite cu aceastǎ hainǎ naturalǎ? Atunci!… Atunci expresia <<în pielea goalǎ>> este un pleonasm şi o prostie fǎrǎ noimǎ”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *