04/11/2024
SOCIETATE

Descoperire arheologică în Grecia: Desen misterios dezvăluie existența unui templu pierdut pe Acropole

Spread the love

Un misterios graffiti ce ar data din Grecia antică ar putea dezvălui existența unui templu pierdut de pe emblematica Acropolă din Atena, au propus doi cercetători într-un studiu, informează newsweek.com. Acropola – o cetate antică ce se află în vârful unei stânci care domină capitala Greciei – este unul dintre cele mai vizitate și cunoscute situri arheologice din lume. Situl este dominat de ruinele Partenonului, un templu de marmură dedicat zeiței Atena – construit în secolul al V-lea î.Hr. – care a devenit emblematic pentru Grecia antică. Dar, în ciuda renumelui său, cercetătorii continuă să descopere noi informații despre istoria Acropolei. Un studiu publicat în American Journal of Archaeology (AJA), de exemplu, propune că graffiti descoperite în afara Atenei descriu, probabil, un templu arhaic din cetatea antică, care a precedat Partenonul.

Micile graffiti – care constau într-o gravură „remarcabilă” a unei clădiri – au fost găsite pe o stâncă de marmură de pe dealul Barako de lângă Vari, la aproximativ 12 mile sud-est de Atena, în regiunea Attica din Grecia.

Inscripția de lângă gravură nu menționează Acropolele din Atena, astfel că, așa cum arătăm în articol, există întotdeauna o marjă de incertitudine cu privire la identitatea clădirii. Cu toate acestea, faptul că desenul se referă la Acropole ni se pare, pe baza dovezilor actuale, probabil”, a declarat pentru Newsweek Janric van Rookhuijzen, arheolog clasic și autor al studiului AJA împreună cu Universitatea Radboud din Olanda.

Gravura se numără printre cele peste 2.000 de exemple de graffiti care au fost găsite pe aflorimentele de marmură de pe dealurile din nordul și estul Vari. Graffiti-ul a fost documentat în ultimii ani de către cercetătorul Merle Langdon de la Universitatea din Tennessee, Knoxville – celălalt autor al studiului AJA.

Această concentrație „extraordinară” de graffiti constă, de obicei, în desene simple (inclusiv animale, clădiri, scene erotice, nave și războinici) sau inscripții scurte (inclusiv legende, mesaje și nume) scrise într-o versiune foarte veche a alfabetului grecesc. Formele literelor indică faptul că acest graffiti este datat în secolul al VI-lea î.Hr. În multe cazuri, creatorii gravurilor se identifică drept păstori și căprari. Nu se știe de ce acești oameni și-au făcut timp să realizeze aceste desene, dar poate că pur și simplu încercau să atenueze monotonia muncii lor zilnice. Graffiti-ul gravat pe o stâncă de pe dealul Barako pare să fi fost creat de un individ – probabil un cioban sau un păstor de capre – care se identifică drept „Mikon”, conform unei inscripții care însoțește desenul.

„Merle Langdon a găsit gravura din întâmplare încă din 2003″, a declarat van Rookhuijzen. „El se uita cu atenție la toate suprafețele de rocă de pe dealul Barako, încercând să găsească cuvântul [pentru] “graniță”, în convingerea sa că dealul este o graniță naturală perfectă între două deme attice.” (În Attica antică, „demes” erau subdiviziuni administrative ale terenurilor).

Deși mai multe detalii ale gravurii lui Mikon nu sunt pe deplin înțelese, aceasta pare să descrie o clădire cu colonade, cel mai probabil un templu, potrivit studiului. Această structură este identificată de inscripție ca fiind „Hekatompedon”. Acest termen este semnificativ, deoarece în greaca veche înseamnă „100 de picioare” – referindu-se la o structură de dimensiuni enorme. Folosirea articolului hotărât „the” implică faptul că a fost descrisă o anumită clădire, cel mai probabil pe Acropole din Atena, propun cercetătorii.

Un factor care susține această ipoteză este faptul că distanța dintre graffiti și Acropole este de numai aproximativ 12 mile. În plus, Acropole este deja vizibilă de pe Muntele Hymettos, care este chiar mai aproape de graffiti. În plus, se știe că termenul „Hekatompedon” este cunoscut ca fiind denumirea oficială antică a templului dedicat Atenei din Acropole, care a devenit mai târziu cunoscut sub numele de Partenon. Dar se crede că construcția Partenonului nu a început decât în jurul anului 450 î.Hr. – în timp ce graffiti-ul datează din secolul al VI-lea î.Hr. Prin urmare, cercetătorii sugerează că desenul s-ar putea referi la o clădire care se afla pe Acropole înainte de construcția Partenonului.

De mult timp se bănuiește că Acropola a găzduit temple chiar mai vechi decât Partenonul. Dar aspectul, vârsta și locația exactă a unor astfel de structuri au fost subiectul unor dezbateri aprinse. În 480 î.Hr. clădirile care se aflau atunci pe Acropole au fost distruse de o armată persană care atacase Atena.

Fiind create cu mult timp înainte de acest eveniment – și de construcția Partenonului – graffitile de la Mikon „sunt unice pentru că ar putea oferi o fereastră către prima întruchipare a Acropolei, care nu mai există”, a declarat van Rookhuijzen. „Nu mai avem nimic altceva asemănător”.

Mai mult decât atât: dintr-un decret oficial atenian datând din 485/4 î.Hr. se știe de mult timp că pe vechea Acropolă exista ceva numit Hekatompedon înainte de sosirea perșilor. Dar există multe discuții cu privire la ceea ce a fost Hekatompedon”, a spus el.

Unii cercetători cred deja că Hekatompedon a fost un templu. Dar alți cercetători exclud că termenul neutru „Hekatompedon” se poate referi la o clădire de templu în greaca veche – susținând că, în schimb, ar fi fost ceva de genul unei curți deschise.

Graffito [uneori folosit ca substantiv singular al graffiti-ului] recent publicat, care combină termenul neutru cu un desen a ceea ce este cel mai probabil o clădire de templu, promovează opinia că Hekatompedon de pe vechea Acropole a fost totuși un templu”, a declarat van Rookhuijzen. „Graffito-ul este, de asemenea, semnificativ deoarece atestă alfabetizarea timpurie, precum și un interes pentru arhitectură, în rândul populației rurale din Attica”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *