La Cetatea Histria s-a vorbit din nou în grecește. „Festivalul cetăților antice dobrogene“ ajunge la Adamclisi
Week-end-ul trecut s-a vorbit din nou limba greacă la Cetatea Histria din județul Constanța. Cea de a doua oprire din cadrul „Festivalului cetăților antice dobrogene“, desfășurat în premieră de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, a avut loc la cel mai vechi oraș atestat istoric de pe teritoriul României, întemeiat de coloniștii greci din Milet în urmă cu mai bine de 2600 de ani. Aproape o sută de constănțeni și turiști veniți pe litoralul românesc și reprezentanți ai instituțiilor locale și județene au avut astfel ocazia de a afla istoria cetății și a locului într-o prezentare unică și spectaculoasă.
După turul ghidat al cetății, în care specialiștii MINAC au făcut o descriere amănunțită a modului de conviețuire din urmă cu mai bine de două milenii și au oferit informații mai puțin cunoscute publicului larg despre prezența și influența comunității elene pe teritoriul Dobrogei de astăzi, istoria a lăsat loc culturii și obiceiurilor specifice zone. Actorii Dan Cojocaru, Narcisa Luminița Hanganu, Laura Andra Purcea, Monica Irenne Aldea, Francisc Ionuț Rotaru, Dumitru Alin Romulus Samfiroiu au jucat într-o adaptare a tragediei antice „Electra“ a lui Sofocle, piesă care a fost jucată pe cele mai mari scene ale lumii de-a lungul vremii. În paralel, s-au servit produse cu specific tradițional local și grecesc, din care nu putea lipsi peștele, și s-a băut vin obținut din celebrele podgorii din împrejurimi.
Seara s-a terminat pe ritmul de muzică grecească, reprezentanții Comunității Elene „Elpis“ făcând o demonstrație de dansuri tradiționale și inițiindu-i pe cei prezenți în primii pași din „sirtaki“.
„Pentru cea de a doua etapă a «Festivalului cetăților antice dobrogene» am pregătit împreună cu Asociația Culturală Obsidian o serie de manifestări. Binențeles, din ele nu puteau lipsi dansul sau degustarea de produse cu specific local, dar cele mai importante momente sunt legate de cunoașterea patrimoniului cultural local, a cetății și a însemnătății pe care această cetate a avut-o și o are. Sunt încă multe lucruri de făcut în ceea ce privește promovarea acestor muzee de sit, dar încercăm să aducem în atenția publicului ultimele descoperiri arheologice și, de asemenea, să le modernizăm, majoritatea dintre ele fiind făcute în anii ’70-’80.“ – Delia Cornea, șeful secției Expoziții și Muzee în teritoriu din cadrul MINAC
„Mulțumim domnului primar că are grijă de patrimoniu. Mulțumim arheologilor că au săpat și că au dat de noi. Democrația s-a născut în Dobrogea odată cu cetatea Histria, dar mai important este că noi suntem aici, trăim, venerăm și ne bucurăm de fiecare clipă în care putem să fim toți împreună.“ – Traian Antoniadis, președintele Comunității Elene Elpis Constanța.
„Festivalul cetăților antice dobrogene“ va continua la sfârșitul acestei săptămâni, când va avea loc cea mai amplă manifestare din cadrul proiectului. Începând de vineri după amiază, timp de trei zile, la Cetatea Tropaeum Traiani din localitatea Adamclisi se vor desfășura activitățile din cadrul etapei a treia. Printre acestea se numără vizitarea și promovarea monumentului triumfal de la Adamclisi, vizitarea expoziției din cadrul muzeului din localitate, punerea în scenă a unui show laser de amploare, desfășurarea unui spectacol artistic pirotehnic realizat de dansatori profesioniști, un concert live susținut de îndrăgitul artist Dan Helciug și trupa sa, un atelier ceramic, un târg de promovare a produselor locale sau vizionarea fenomenului astronomic Perseidele, prilej cu care va avea loc și un concurs de fotografie.
Obiectivul general al „Festivalului cetăților antice dobrogene“ este de a evidenția diversitatea posibilităților de dezvoltare culturală, socială și economică de care dispune județul Constanța. De asemenea, se urmărește atragerea atenției asupra stării în care se află aceste obiective istorico-arheologice, unele necesitând lucrări de reabilitare și restaurare, pentru a deveni astfel un factor activ în dezvoltarea comunității locale, dar și în dezvoltarea sustenabilă a turismului cultural la nivel general.
„Festivalul cetăților antice dobrogene“ este organizat de către Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța cu sprijinul Consiliului Județean Constanța și este implementat de Asociația Culturală Obsidian.