Minoritatea germană introduce berea în Constanța. „Frații Gruber” și prima fabrică de la sfârșitul sec. al XIX-lea
Sfârşitul secolului al XIX-lea aduce la Constanța noi stabilimente industriale, a căror producţie se baza pe resursele din zonă; între acestea amintim prima fabrică de bere din Constanţa. Începuturile ei se leagă de un oarecare Crişmar, care înfiinţase o astfel de fabrică în primii ani de după războiul de independenţă.
La 1882 instalaţiile respective aflate în părăsire, erau găsite la Cişmea de fraţii Gruber, locuitori germani din Anadolchioi, cartierul de vest al actualului oraş Constanţa, pe atunci cătun separat, în care locuia şi o mică minoritate germană. La 1887 ei cumpără un teren la Viile Vechi din Constanţa (vis-à-vis de actualul Centru de scafandri), de la viceprimarul Constanţei, Hafuz Regep, şi cu aprobarea autorităţilor locale, primar fiind Mihail Koiciu, construiesc un imobil cu etaj, în care se instalează Fabrica de bere Fraţii Gruber. Trenul de plăcere ce ducea sezoniştii dar şi localnicii, la băile de la Viile Vechi, avea o haltă aici (Halta Gruber), înainte de ajunge la capătul drumului său. Proprietarii ei erau Otto Gruber, diplomat al Şcolii comerciale din Anvers şi Iulius Gruber, absolvent al Şcolii de berărie din Mődling (Austria). Fabrica lucra cu orz din Dobrogea, adus cu căruţele şi cu vagoanele şi folosea 15 muncitori, mai puţin iarna, când fabrica era închisă, la acea vreme constănţenii preferând în sezonul rece vinul şi rachiul. Se producea totuşi 400.000 litri anual, ca în anul 1929 de exemplu, care erau apoi transportaţi cu căruţele sau cu camioanele fabricii şi ale debitanţilor, către terasele şi restaurantele din Constanţa dar şi din judeţ, uneori şi în judeţele limitrofe. Berea se vindea cu 13-14 lei litrul, preţul fiind acelaşi indiferent de anotimp.
Alături de fabrică era o terasă, unde locuitorii oraşului se destindeau în zilele frumoase de vară, iar lucrătorii din diverse bresle petreceau de 1 Mai sau de alte zile de sărbătoare.
Criza economică declanşată în anul 1929 avea să aducă şi sfârşitul acestei întreprinderi, fabrica de bere Gruber intrând în faliment în anul 1931. În anul 1935 funcţiona totuşi, sub firma „Spicul” Constanţa, dar în anul următor începe să-şi scoată la vânzare utilajele de răcire, butoaiele de stejar, semn că îşi înceta activitatea.
Buna ziua,
referitor la articolul dvs va rog sa-mi spuneti daca cladirea din imagine a apartinut de f-ca gruber si daca stiti anul constructiei ?
multumesc
Bună ziua,
Da, clădirea aparține Gruber, este cea originală. Anul construcției, posibil 1888.
Buna ziua!
Sunt colectionar si eram curios daca aveti ceva materiale legate de berea din Contsanta.
0784142405