13/07/2024
Economie

Metalul pe care întreaga planetă îl caută. România încă mai are aur în cantități mari

Spread the love

Industria minieră a aurului se luptă să susţină creşterea producţiei, deoarece depozitele de metal galben devin mai greu de găsit, potrivit Consiliului Mondial al Aurului, citat de CNBC.

Am văzut o producţie minieră record în primul trimestru din 2024, cu o creştere de 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Dar imaginea de ansamblu este, cred, că producţia mină a atins, efectiv un platou, în jurul cele din 2016, 2018 şi nu am văzut nicio creştere de atunci”, a spus John Reade, strateg şef de piaţă la WGC, relatează News.ro.

Potrivit datelor Asociaţiei Internaţionale pentru Comerţ, producţia minelor a crescut cu doar 0,5% în 2023, comparativ cu un an în urmă. În 2022, creşterea a fost de 1,35%, cu un an înainte a fost de 2,7%, în timp ce în 2020, producţia globală de aur a înregistrat prima scădere dintr-un deceniu, scăzând cu 1%. „Cred că povestea copleşitoare este: după 10 ani de creştere rapidă, din jurul anului 2008, industria minieră se luptă să raporteze o creştere susţinută a producţiei”, a spus Reade.

Noile zăcăminte de aur devin din ce în ce mai greu de găsit în întreaga lume, deoarece multe zone posibile au fost deja explorate, a explicat el. Exploatarea aurului pe scară largă necesită un capital intensiv şi necesită o explorare şi o dezvoltare semnificativă, fiind nevoie în medie de 10 până la 20 de ani înainte ca o mină să fie gata pentru producţie, potrivit WGC. Chiar şi în timpul procesului de explorare, probabilitatea ca o descoperire să progreseze în dezvoltarea unei mine este scăzută, doar aproximativ 10% din descoperirile de aur la nivel mondial conţin suficient metal pentru a justifica exploatarea minieră.

Până în prezent, au fost extrase aproximativ 187.000 de tone metrice de aur, majoritatea provenind din China, Africa de Sud şi Australia. Rezervele de aur care pot fi excavate sunt estimate la aproximativ 57.000 de tone, potrivit United States Geological Survey.

Pe lângă procesul de descoperire, permisele guvernamentale care devin din ce în ce mai greu de asigurat şi care necesită mai mult timp pentru a fi efectuate au făcut mineritul mai dificil, a adăugat Reade.

Obţinerea licenţelor şi a permiselor necesare înainte ca firmele miniere să poată începe operaţiunile poate dura câţiva ani. În plus, multe proiecte miniere sunt planificate pentru zone îndepărtate, care necesită infrastructură, cum ar fi drumuri, energie electrică şi apă, ceea ce duce la costuri suplimentare în construirea acestor mine şi în finanţarea operaţiunilor, a spus Reade.

Devine din ce în ce mai greu să găseşti aur, să obţii permise, să-l finanţezi şi să-l operezi”, a spus el.

Preţurile aurului iau o pauză după ce au atins niveluri record în ultimele luni, susţinute de cererea puternică, condusă de China. Aurul spot este tranzacţionat în prezent la 2.294,3 USD pe uncie.

Rezervele valutare la Banca Naţională a României totalizau 63,128 miliarde euro la finele lunii februarie 2024, în creştere cu 2,79% comparativ cu nivelul de 61,416 miliarde euro la 31 ianuarie 2024, conform unui comunicat al BNR. Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 6,240 miliarde de euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 29 februarie 2024 au fost de 69,368 miliarde de euro, faţă de 67,685 miliarde de euro la 31 ianuarie 2024.

Plăţile scadente în luna martie 2024 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 163 milioane euro.

În luna noiembrie a anului trecut, Banca Națională a României anunța că va desfășura o campanie în străinătate pentru revendicarea drepturilor asupra aurului exportat în Rusia. „BNR plănuiește să organizeze o serie de evenimente pentru a reitera, în principal în străinătate, că România are un drept deplin valabil, din punct de vedere istoric și juridic, de a cere restituirea rezervelor sale de aur, evacuate la Moscova în anii 1916-1917, și ulterior confiscate de URSS”, afirma atunci guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *