13/07/2024
SOCIETATE

„Doar ceasornicul urmează lung-a timpului cărare’’ – Expoziție de ceasuri vechi, la Biblioteca Județeană Constanța

Spread the love

Ceasul…o invenție extraordinară de a reprezenta trecerea vremii și care, de secole, ajută omul să-și organizeze propriul timp dar îl și provoacă să spună de multe ori: Nu mai am timp! Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța vă invită marți, 12.09.2023, de la ora 14:00, la vernisajul unei frumoase expoziții de ceasuri, organizată în holul central al instituției. La eveniment vor lua cuvântul Corina-Mihaela Apostoleanu, șef serviciu Biblioteca Județeană Constanța Doina-Monica Moșoiu, bibliotecar Biblioteca Județeană Constanța și Iulian Lucian Ginghină, prieten al bibliotecii.

Sunt expuse diverse forme ale acestui iubit obiect, ceasuri de mână, de perete, de buzunar sau de șemineu, toate adunate prin bunăvoința colegilor și prietenilor bibliotecii. Ceasurile sunt în familiile acestora de mulți ani și în spatele fiecăruia stă o poveste, o amintire, un sentiment. Unele și-au oprit ticăitul, dar își păstrează frumusețea și farmecul. Printre exponate se numără și următoarele obiecte:

  1.  Set de ceas cu două anse / urne pentru șemineu realizat din porțelan Delft și elemente din bronz . Ceas mecanic Japy Freres cu cadran ceramic cu motive florare și cu cifre arabe. Sfârșit de secol XIX.
  2. Ceas de masă cu motive Art Nouveau realizat din bronz, mecanism franțuzesc, anii 60;
  3. Ascuțitori miniaturi de ceasuri cu elemente în mișcare (se mișcă pendula, se rotesc limbile la ceas etc.). Acest tip de ascuțitori a apărut în anii 70 în Spania, la fabrica Play Me.
  4. Ceas mecanic specific perioadei Art Deco, mecanism englezesc, realizat din oglindă roz bizotată, pe un suport de bronz. Anii 1930

Vă invităm, până la sfârșitul lunii octombrie, să le admirați și să le ascultați poveștile, pentru că, nu-i așa ?… Fugit irreparabile tempus… !

„Doar ceasornicul urmează lung-a timpului cărare’’ (Mihai Eminescu – Scrisoarea I).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *