20/01/2025
Top

Cum era să fie vândută de un escroc, în 1937, statuia lui Ovidiu din Constanța

Spread the love

Un ziar din vara anului 1937 aducea la cunoştinţa publicului larg figura unui escroc celebru în epocă, Ştefan zis Fani Frangopol, de loc din Constanţa, dar care îşi desfăşurase „activitatea” în mai toată ţara. Unele din isprăvile sale au provocat uimire la acea vreme şi credem că şi acum este interesant de văzut cum se puteau influenţa şi păcăli oamenii de cei cu talent în această ramură infracţională. Redăm astfel şi cititorilor de astăzi o parte din relatarea corespondentului de la Constanţa al ziarului „Universul”:

„De câtva timp îşi făcuse apariţia în oraşul nostru cunoscutul escroc Fani Frangopol, erou al câtorva <<afaceri>> care, prin ingeniozitatea lor, îl situează pe primul plan al celor care n-au găsit altă posibilitate de a face faţă vieţii, decât înşelând naivitatea unor paşnici cetăţeni. Cunoscut în întreaga ţară, Fani Frangopol şi-a întins câmpul de operaţii nu numai la Constanţa, de unde este de fel, dar a dat lovituri de o îndrăzneală uimitoare în mai toate oraşele din România. Plecat de câţiva ani din Constanţa, unde nu-şi mai putea face meseria, deoarece era cunoscut de toată lumea, el a revenit anul acesta, proapăt ieşit din închisoare şi cu un nou plan de activitate.

Cine este Fani Frangopol. Una din isprăvile lui Fani Frangopol, care l-a făcut într-adevăr celebru, este următoarea: Acum 16 ani, prin nu ştiu ce împrejurări, escrocul fusese angajat ca încasator de abonamente la un ziar din localitate. Colindând satele din judeţul nostru, a ajuns într-o bună zi într-un sat din apropierea comunei Adamclisi şi, ca de obicei, s-a dus la primărie, unde a găsit adunat între consiliul, care discuta ridicarea unui monument în amintirea eroilor căzuţi în război. Imediat, escrocul s-a gândit la posibilitatea unei noi lovituri şi, luând cuvântul în faţa adunării, a propus să le aducă un monument gata făcut, luându-şi obligaţia ca după două zile să le aducă şi fotografia statuii, când urma să stabilească şi preţul. După trei zile, Frangopol se prezintă din nou la primărie, adună consiliul şi arată fotografia monumentului. Încasează suma de 24.000 lei şi pleacă din sat, urmând ca după două zile sătenii să vină la el acasă şi să ridice statuia, căreia – spunea el – mai avea să-i aducă oarecari modificări.

Conform înţelegerii, la timpul convenit, primarul şi alţi trei săteni s-au prezentat la domiciliul lui Frangopol, unde au găsit pe mama acestuia, el fiind plecat la Bucureşti. Întrebând dacă nu a lăsat vorbă acasă ca să le elibereze statuia, femeia, după ce a făcut ochii mari, a raspuns că nu ştie nimic şi a rugat pe delegaţii comunei să vină peste trei zile, când se va reîntoarce fiul ei. Cum ei n-au vrut să mai facă drumul până în comuna lor şi apoi să se reîntoarcă, au hotărât să stea la un han şi să-l aştepte pe Fani Frangopol. După ce au aranjat cu găzduirea au plecat să se plimbe prin oraş. Ajungând şi în piaţa Independenţii au dat cu ochii de statuia lui Ovidiu, care li s-a părut că este aceeaşi din fotografie. Spre a se convinge au scos-o din buzunar şi constatând exactitatea, fără a mai întreba pe cineva, s-au dus la han, au luat căruţele şi au venit cu ele în piaţă, unde au încercat să dea jos statuia de pe soclu şi s-o pună în căruţă.

Pregătirile lor au fost văzute însă de mai mulţi poliţişti, care, intrigaţi de cele trei căruţe trase lângă statuie, au întrebat pe săteni ce vor să facă. Aceştia dând explicaţiile de mai sus, au fost imediat duşi la poliţie, unde faptele s-au lămurit, iar sătenii şi-au dat seama că au fost traşi pe sfoară”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *