25/06/2024
SOCIETATE

Zeci de copii au descoperit „comorile“ Cetății Ulmetum. Festivalul cetăților antice se oprește la Sacidava

Spread the love

Câteva zeci de copii din comuna constănțeană Pantelimon, dar și din localitățile din împrejurimi, au avut ocazia la sfârșitul săptămânii trecute de a afla istoria locului și a cetății Ulmetum, din imediata apropiere, într-o manieră unică și originală. Totul s-a petrecut în cadrul celei de a patra etape a „Festivalului cetăților antice dobrogene“, proiect desfășurat în premieră de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța în parteneriat cu Asociația Culturală Obsidian.

Întregul eveniment organizat cu această ocazie a început la orele prânzului, când micuții au avut parte de un atelier de ceramică în cadrul căruia au învățat de la specialiști câteva din tainele manevrării lutului. A urmat apoi o scurtă lecție de istorie susținută chiar de reprezentanții MINAC, care au făcut o trecere prin trecutul milenar al regiunii dintre Dunăre și mare. 

Din sala de clasă, lecția de istorie s-a mutat în „teren“, pe ruinele fostei cetăți. Acolo, alături de alți constănțeni veniți special să ia parte la lucrările celei de a patra etape a „Festivalului cetăților antice dobrogene“, prezentarea a devenit mult mai aplicată, având în centrul atenției fortăreața Ulmetum.

Ziua s-a încheiat cu un inedit concurs de cultură generală dedicat copiilor la finalul căruia cu toții au fost răsplătiți cu cadouri, dulciuri și rechizite școlare. De asemenea, aceștia s-au întrecut și într-un treasure hunt, în cadrul căruia au scos la luminină și câteva dintre „comorile“ ascunse de organizatori.

După ce a trecut pe rând prin Capidava, Histria, Tropaeum Traiani și acum Ulmetum, „Festivalul cetăților antice dobrogene“ ajunge în weekend în ultima sa etapă programată pentru această primă ediție. Cetatea Sacidava este ultima fortificație inclusă în proiect, iar experiența se anunță încă de pe acum una cât se poate de inedită.

Tocmai pentru că accesul până la zidurile fostei cetăți este unul foarte dificil, transportul se va face cu mașini de teren, astfel încât vizitatorii să se poată bucura și de o experiență off-road. În cadrul etapei a cincea va avea loc un concurs de fotografie și un treasure hunt.

Obiectivul general al „Festivalului cetăților antice dobrogene“ este de a evidenția diversitatea posibilităților de dezvoltare culturală, socială și economică de care dispune județul Constanța. De asemenea, se urmărește atragerea atenției asupra stării în care se află aceste obiective istorico-arheologice, unele necesitând lucrări de reabilitare și restaurare, pentru a deveni astfel un factor activ în dezvoltarea comunității locale, dar și în dezvoltarea sustenabilă a turismului cultural la nivel general.

„Festivalul cetăților antice dobrogene“ este organizat de către Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța cu sprijinul Consiliului Județean Constanța și este implementat de Asociația Culturală Obsidian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *