25/06/2024
SOCIETATEPolitică

Proiect pentru protejarea clădirilor de patrimoniu, susținut de senatorul Bourceanu (PNL Constanța). „Pariul pe care trebuie să îl câștigăm este să identificăm mecanisme de intervenție rapidă” – DOCUMENT

Spread the love

Proiectul de Lege pentru „instituirea Programul Naţional de Scoatere din Pericol a Patrimoniului Cultural Imobil şi modificarea art.51(3 1) din Legea nr.422/2001 privind protejarea monumentelor istorice” este inițiat de parlamentarii PNL, printre care și senatorul constănțean Septimiu Bourceanu.

Potrivit inițiatorilor, demersul este necesar întrucât „cei mai mulți dintre noi nu reușim să depășim faza de încântare în fața arhitecturii antice sau moderne din spațiul occidental, nedorind să acceptăm faptul că dacă aceasta suscită și astăzi interes, explicația trebuie căutată în existența unor adevărate politici publice de protejare, restaurare și promovare a patrimoniului cultural”. De asemenea, se impune „identificarea unor mecanisme de intervenție rapidă asupra monumentelor istorice aflate în stare de colaps și precolaps, multe dintre ele reprezentând astăzi un pericol public pentru siguranța cetățenilor”, se arată în expunerea de motive:

Proiectul de Lege pentru „instituirea Programul Naţional de Scoatere din Pericol a Patrimoniului Cultural Imobil şi modificarea art.51(3 1) din Legea nr.422/2001 privind protejarea monumentelor istorice” a fost adoptat de Senat pe 19 septembrie a.c. și, în prezent, se află în circuitul Camerei Deputaților pentru avizarea în comisii și votul final.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *