25/06/2024
SOCIETATE

Simpozion internațional la Muzeul de Istorie Constanța: „Moștenirea culturală turcă în Balcani: De la Imperiu la Republica Turcă”

Spread the love

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța va deschide, joi, 12 octombrie 2023, ora 11.00, lucrările Simpozionului Internațional Moștenirea culturală turcă în Balcani: De la Imperiu la Republica Turcă.

Manifestarea, care se va desfășura în perioada 12-14 octombrie a.c., reunește o serie de specialiști în domeniu din țară și străinătate și reprezintă un demers cultural și științific menit a marca împlinirea a 100 de ani de la proclamarea Republicii Turcia și de la stabilirea relațiilor diplomatice moderne între noua entitate statală și statul român. Lucrările înscrise în cadrul simpozionului vor aborda o paletă largă de teme legate de istoria Imperiului Otoman și a relațiilor cu Țările Române, Războiul ruso-româno-turc din perioada 1877-1878; Integrarea Dobrogei în granițele statului român; Moștenirea culturală otomană în spațiul românesc și în spațiul balcanic în general, Relațiile româno-turce în perioada secolelor XIX-XX ș.a.

În cadrul manifestării va fi lansat și volumul Dobrogea otomană în documente (1420-1878) și vor fi prezentate publicului larg două expozițiie tematice, respectiv Dobrogea otomană reflectată în documente și artefacte de epocă, organizată de MINA Constanța, Arhivele Naționale ale României și ICEM Tulcea,  precum și  expoziția Adakale trăiește!, organizată de Centrul de Studii Turce al Facultății de Istorie din cadrul Universității București.

Simpozionul va cuprinde două zile de comunicări, urmând ca în ultima zi de desfășurare, toți invitații să participe la o vizită de studiu la Babadag și Tulcea, unde vor putea fi vizionate mai multe lăcașe de cult și monumente istorice musulmane, precum și  Muzeul de Artă Orientală găzduit de Casa Panaghia.

Întreaga manifestare este organizată de către Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în parteneriat cu Uniunea Democrată Turcă din România, Arhivele Naționale ale României, Serviciul Județean Constanța al Arhivelor Naționale, Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității  „Ovidius” din Constanța și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea. Procesul de organizare a fost sprijinit constant de Consulatul general al Republicii Turcia la Constanța, iar compania turcă Turkish Airlines s-a implicat printr-un generos act de sponsorizare.

Momentele științifice și culturale ce vor avea loc în cadrul manifestării, ca și întregul demers cultural fac parte din Proiectul cultural P.0199/07.02.2023 Interferențe culturale româno-turce în Dobrogea, desfășurat de MINA Constanța cu co-finanțare nerambursabilă a Administrației Fondului Cultural Național (Aria tematică: Patrimoniu Cultural Material).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *