12/09/2024
SOCIETATESportTop

Ianuarie 1933: Primul teren de golf de la Mamaia

Spread the love

Primul teren de golf de la Mamaia se leagă de numele unui englez; la începutul lui ianuarie 1933 H.G. Jakins numit vice-consul de carieră al Marii Britanii la Constanţa, a primit cuvenitul exequator din partea regelui Carol al II-lea.

La 25 iulie 1933 corespondentul de la Constanţa al ziarului „Universul” transmitea următoarea ştire: „Domnul H.G. Jakins, vice consul al Marii Britanii, cu concursul d-lui ajutor de primar Teodoru, a reuşit după multe stăruinţe, să obţină între lacul Tăbăcăriei şi Siut Ghiol un teren în suprafaţă de 70 hectare pentru înfiinţarea unui teren de golf. Acest teren, după ce s-a obţinut se lucrează sub directa supraveghere şi cu cheltuiala d-lui consul şi va fi dat jucătorilor în curând. Avându-se în vedere că până acum, puţinii jucători de golf trebuiau să se mute la Eforie, înfiinţarea acestui teren constituie o notă bună pentru Constanţa şi plaja Mamaia. Terenul, după cum ni s-a spus, e cel mai frumos din toată ţara, cu obstacole naturale ce rar se gasesc în Anglia, ţara golfului. Trebuie să menţionăm că înfiinţarea acestui teren de golf se datoreşte d-lui consul al Marii Britanii la Constanţa, care este sportiv şi pentru care edilii noştri şi tineretul român n-au decât să-i aducă mulţumiri”.

Într-adevăr mai exista un teren de golf pe litoral, la Eforie Nord, unde la 15 iunie 1931 se deschidea noul „Grand-Hotel”, ce aparţinea de societatea „Techirgiol”.

Doi ani după deschiderea terenului de la Mamaia, acesta avea să primească o vizită deosebită. La 25 mai 1935 pe aeroportul din Constanţa ateriza un avion „Ycar-Messerschmidt” cu indicativul I.A.R. Lăpuşna, având la bord pe soţia ministrului Angliei la Bucureşti, Lady Reginald Hoare, însoţită de căpitanul navigator Serafim. Aici i s-a făcut o frumoasă primire de către consulul englez, cancelarul consulatului (Moriatti),  căpitanul Cicerone Olănescu (comandantul aeroportului) şi alte personalităţi locale, după care au vizitat împreună oraşul Constanţa şi plaja Mamaia. Cităm mai departe relatarea corespondentului ziarului „Curentul”: „Însoţită de d. Jakins consulul Angliei din localitate, Lady Hoare a vizitat terenul de golf de la Mamaia, exprimându-şi admiraţia pentru fericita alegere a acestui teren natural, admirabil situat pentru acest sport. Dorind a profita de descoperirea făcută aici, Lady Hoare a cerut chiar înscrierea ca membră a clubului local şi a făgăduit să vină să-şi petreacă vilegiatura la Constanţa, unde de altfel şi-au anunţat sosirea şi membrii Golf-clubului din Capitală”.

Nu ştim cine erau atunci jucătorii de golf de la Constanţa, dar ne putem gând la britanicii aflaţi pe atunci la Constanţa. Din colonia engleză de aici făceau parte între alţii, şeful flotei de tancuri a societăţii „Steaua Română”, Archebold, director la societatea „Watson&Youell”” şi Smith de la societatea „Româno-Americană”, dar şi Shonwald, directorul agenţiei „Cunnard” din Constanţa, Lewys Brown, directorul Casei Marinarilor englezi de aici. Desigur erau şi turiştii englezi, aşa cum vedem într-un reportaj estival de la Eforie Nord (ce se numea atunci Techirghiol-Plaje) din anul 1932; reporterul a intrat în vorbă cu două englezoaice ce se întâlniseră acolo cu ministrul Vaida, presupunând că erau ziariste. Răspunsul lor este relevant pentru subiectul nostru: „Noi am venit pentru că aici e singurul teren de golf la mare. O excelentă idee golful de la Techirghiol-Plaje…”.      

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *