04/11/2024
SOCIETATEMinorități

Cum se făceau sarmalele, în urmă cu 120 de ani. Prepararea, un adevărat ritual în provinciile Imperiului Otoman

Spread the love

Crăciunul bate la ușă și mai toate gospodinele s-au pregătit deja pentru a prepara cele mai gustoase mâncăruri tradiționale. De pe masa de sărbători nu pot lipsi celebrele sarmale, pe lângă celelalte preparate, cum ar fi salata de boeuf sau cârnații. Dacă anul acesta vrei să îți impresionezi familia, rămâi aici și află cum se făceau sarmalele cu 120 de ani în urmă.

Iarna, prepararea sarmalelor este un adevărat ritual în fiecare locuință. Nu mulți știu că acestea au origini turcești, iar în urmă cu mai bine de 120 de ani, sarmalele se preparau într-un alt mod. Sarmalele sunt unul dintre preparatele nelipsite de pe mesele românilor în perioada sărbătorilor de iarnă. Bucătăresele stau cu orele în bucătărie pentru a-și încânta familia cu cele mai gustoase mâncăruri. Deși mulți cred că acestea provin din România, ei bine, nu este adevărat, ele își au rădăcinile în Imperiul Otoman, încă de acum mai bine de 100 de ani.

Cuvântul sarma provine din limba turcă „sarmak” și este tradus prin „a înveli, înfășura”. Pentru a le prepara, sarmalele nu au deloc o rețetă complicată la bază, însă de-a lungul timpului, acest preparat delicios a suferit mici modificări. De precizat că sarmalele se gătesc din Orientul Mijlociu până în Balcani și Europa Centrală, însă fiecare rețetă e diferită.Gustoasele sarmale gătite în foi de varză acră sau dulce se regăsesc într-un volum de bucate publicat în urmă cu mai bine de 120 de ani. Volumul intitulat „Bucătăria modernă cu o introducere despre hygiena bucătăriei” a fost tipărit în 1881 la Editura Librăriei Soceco&Comp.

Pe atunci, rețeta sarmalelor în foi de varză murată era diferită, pentru că se folosea un ingredient special la prepararea lor, și anume,  smântână.

„Facem umplutură din carne de porc tocată mărunt, ceapă şi orez nefiert şi presărăm umplutura cu piper. Luăm în urmă o căpăţână de varză acră, îi desfacem frunzele, punem câte o lingură-două de umplutură pe fiecare şi facem sarmalele, în mărime aleasă după plac apoi le punem într-o cratiţă ori într-o oală, turnăm zeamă de varză peste ele şi le lăsăm să fiarbă în vas acoperit şi la foc bun timp de un ceas. La sfârşit dregem mâncarea cu smântână”, se arată în volumul precizat mai sus, potrivit Playtech.ro.

Când vine vorba de sarmalele cu varză dulce, rețeta era alta. După ce compoziția era pusă în foile de varză, sarmalele erau unse cu unt smântână, iar peste ele se presăra pesmet. De asemenea, ele nu erau fierte în oală, ci coapte la cuptor.

„Tăiem căpăţâna de varză în două, o fierbem, o scoatem din apă, îi desfacem frunzele, apoi facem o umplutură din carne de viţel şi de porc, cu frunzele înmuiate în lapte, piper şi sare. Punem umplutura pe frunzele întinse, facem sarmalele, le punem în cratiţă, dăm peste ele unt şi smântână, le presărăm cu pesmet şi le coacem la cuptor”, se arată în cartea ‘Bucătăria modernă cu o introducere despre hygiena bucătăriei’.

La restaurantele din alte țări, preparatele asemănătoare cu sarmalele sunt dolma, gołąbki sau holishkes și le găsești sub denumirea de „cabbage rolls”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *