25/12/2024
TopSOCIETATE

Carmen Sylva, cea mai veche stațiune de pe litoral. Istoria Eforiei Sud

Spread the love

Eforie Sud este cea mai veche stațiune de pe litoral și a fost înființată de o familie de boieri din Moldova. Inițial, stațiunea s-a numit Băile techirghiol-Movilă, apoi Băile Movilă sau Techirghiol-Movilă, conform Adevărul.

Ioan Movilă a fost un moșier care avea studii făcute în Apusul Europei și a cunoscut stațiunile balneare din Europa. Astfel că, a apreciat valoarea terapeutică a nămolului din Techirgiol și a hotărât să întemeieze pe moșia cumpărată o stațiune balneară între plaja mării și lac, în 1899, conform www.info-eforiesud.ro.
Movilă a adus medici și chimiști din Viena pentru a analiza apa și nămolul. Apoi s-au construit cele două hoteluri, care azi se numește Hotel Parc și un sanatoriu pentru băi calde de nămol cu 50 de cabine.

În primăvara anului 1902, construcțiile au fost gata, iar moșierul a făcut reclama în țară și peste hotare pentru a atrage vizitatori. Băile și hotelurile au fost deschise în perioada 15 iulie-15 august 1902. Movilă a mai decis să parceleze și moșia dintre ape, în locuri de casă, pe care să le vândă pentru a se construe hoteluri unde să se cazeze turiștii. Ioan Movilă a murit la 15 ianuarie 1904, dar Elena Movilă continua vânzarea locurilor de casă unde se construiesc hoteluri. În perioada 1903-1906 se construiesc aproximativ 50 de vile și hoteluri ca: vila Colonel Negrea, vila Cleopatra (azi Cupidon), vilele Sachelarie, Călinescu, Smântânescu, Predescu, Flora, hotelul Popovici și vila Ing. Zissu construită alături de hotel Parc, vilă care a fost reparată și refăcută în 1967. Tot în aceea perioadă s-au construit și anexele comerciale ale centrului, iar în 1909, Eforia Spitalelor Civile din București, înființează pe malul mării, Sanatoriul pentru combaterea tuberculozei osoase la copii, construit provizoriu, cu instalații de băi calde, aplicații de cataplasme și helioterapie.

În 1925, Eforia Spitalelor Civile din București l-a adus pe doctorul Victor Climescu. Acesta a fost numit director, în 1923, și a deținut 50 de ani conducerea sanatoriului de la Carmen Sylva. El a efectuat peste 11.000 de operații și a inițiat și organizat prima campanie de depistare a turberculozei osteoarticulare în România. Eforie Sud nu a avut străzi până în 1920, an în care Constantinescu a organizat transportul cu pontonul pe lacul Techirghiol.

Până în 1938, se construiesc aproximativ 500 de vile, hoteluri și case de locuit, astfel ca stațiunea să poată găzdui până la 20.000 de vizitatori pe sezon.
Profesorii Mrazec și Marius Sturza, apreciind dezvoltarea stațiunii între 1930-1939, precizau într-o prezentare propagandistică că: „Stațiunea balneară «Carmen Sylva» este una dintre cele mai mari stațiuni din țară. Nu există în Europa o stațiune balneară care într-un timp atât de scurt să fi luat un avânt atât de impunător”.
În 1928 stațiunea Movilă a devenit comună rurală, iar în 1929 comună urbană și i se schimbă numele în Carmen Sylva. Din 1948, stațiunea s-a numit Vasile Roaită, iar din 1962 numele i s-a schimbat în Eforie Sud.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *