25/06/2024
SOCIETATE

1924 – Premieră în baroul constănțean: Se înscrie prima femeie avocat

Spread the love

Știați că…

… avocatura a fost multă vreme o profesie rezervată bărbaţilor, dar în care încep, timid, să reuşească şi femeile? Absolventă de studii de drept în Bucureşti, Gabriela Cinski, fiica unui inspector de la C.F.R. din Sighişoara, şi-a început cariera de avocat la Constanţa, unde şi-a amenajat biroul în str. Decebal nr. 24. Aici a găsit-o la începutul lunii mai a anului 1924, un ziarist de la cotidianul „Marea Neagră”, dornic să afle resorturile care au făcut-o pe tânăra domnişoară să îmbrăţişeze profesia de avocat. Din interviul publicat, redăm câteva idei:

De vorbă cu d-şoara Gabriela Cinski, prima femeie în baroul dobrogean. Baroul din Constanţa numără în sânul său şi o femeie. (…) faptul acesta a produs în târg multă senzaţie şi tânăra avocată a fost înconjurată de simpatii unanime, în cariera în care femeile încep să se impună cu multă demnitate. (…) Abia am timp să-mi rotesc ochii prin cărţile din rafturi şi în faţă mi-e prezentă d-şoara Cinski. Mică de statură, simplă la îmbrăcăminte, cu ochii vioi şi mobili îmi întinde mâna”.

Întrebată despre cariera de avocat şi bucuriile sale, tânăra a răspuns între altele: „În nicio profesie nu există o mai strânsă camaraderie ca în barou. Avocaţii cei mari nu sunt nişte mandarini ci adevăraţi învăţători pentru debutanţi. În jurul lor suntem luaţi ca nişte adevăraţi colaboratori, cărora li se risipesc lecţii de experienţă şi talent. În acest timp, noi debutanţii, prindem gust de arta unde se cheltuieşte atât spirit şi metodă, se desfăşoară atâtea adânci observaţiuni, atâta ştiinţă şi atâta elocinţă”.

Conform tabloului cu avocaţii din Constanţa, Gabriela Cinski s-a înscris în baroul constănţean în aprilie 1924. Ulterior s-au mai înscris: Emilia Armaşu (aprilie 1928) şi Jacomi Vasilica – Avram (septembrie 1929). În anul 1930, baroul din Constanţa avea 110 membri titulari, singura femeie fiind Gabriela Cinski, iar dintre ceilalţi 22 de stagiari, doar două erau femei, cele amintite mai sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *