25/06/2024
SOCIETATE

Specialiștii în biologia marină din Constanța au reușit cu succes aclimatizarea a 200 de exemplare de doradă în Marea Neagră

Spread the love

Biologii marini de la prestigiosul Institut de Cercetare „Grigore Antipa” din Constanța au obținut un succes notabil. Aceștia au reușit să realizeze procesul de aclimatizare a 200 de exemplare de doradă, originare din regiunea Mediteraneană, în apele Mării Negre. Au recreat bazine cu mediul marin local, iar puietul s-a aclimatat rapid și a crescut. Biologii spun că în cinci ani, fauna mării noastre s-ar putea îmbogăți cu mii de exemplare de doradă, biban de mare, stridie japoneză și creveți mari, scrie Stirileprotv.ro.

Cercetătorii de la Marea Neagră au realizat un nou avans în determinarea originii acestei dorade: un tânăr specimen de doradă regală, cântărind doar șapte grame atunci când a fost adus din Marea Mediterană, a crescut la 100 de grame în doar șase luni de creștere în apele noastre. Astfel, putem acum afirma că această doradă a prosperat și s-a dezvoltat cu succes în mediul din Marea Neagră.

Toate exemplarele pe care le-am adus de la crescătoria din Marea Mediterană au supraviețuit. Scopul acestui experiment a fost de a demonstra că specia este pretabilă pentru a fi cultivată în Marea Neagră”, a precizat cercetătorul Magda Nenciu.

Vestea aduce bucurie atât pescarilor, cât și patronilor de cherhanale și clienților în același timp: „Dorada este un pește cu carnea albă, este foarte cerut de clienții noștri. Noi până acum importăm din Turcia și din Grecia”, spune Marian Mănăilă, administratorul unei cherhanale.

Pescarii au prins dorada în mod excepțional în Marea Neagră datorită încălzirii apei, iar biologii doresc să aclimatizeze bibanul de mare, stridia japoneză și creveții mai mari în viitor. Transferul acestor specii din laborator în ferme piscicole este dificil, deoarece lipsesc fermele piscicole în zona noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *