13/07/2024
SOCIETATETop

Proiectul Re-VALUE, în desfășurare la Constanța. Cercetări pentru elaborarea Planului Urbanistic Zonal pentru Zona Peninsulară și Centru

Spread the love

Municipiul Constanța, împreună cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană Constanța”, implementează proiectul Reevaluarea Calității Urbane și Neutralității Climatice în Orașele Costiere Europene (Re-VALUE). Proiectul este finanțat prin programul HORIZON Europe și este implementat într-un larg parteneriat, compus din 26 de entități publice și private din Europa, având ca obiectiv principal testarea, înregistrarea și diseminarea modului în care se poate crea valoare prin calitatea urbană printr-o abordare holistică îndreptată spre neutralitatea climatică în 9 orașe costiere din Europa (Ålesund, Bruges, Burgas, Rimini, Cascais, Constanța, Izmir, Písek și Rijeka).

În perioada 17-19 iunie a fost organizată în municipiul Constanța vizita de studiu a partenerilor implicați în proiect, având ca tematică îmbunătățirea mediului urban prin acțiuni de urbanism tactic. Astfel, în prima zi a vizitei de studiu, partenerii au fost familiarizați cu amplasamentul zonei pilot reprezentată de cartierul Peninsulă, în cadrul unui tur ghidat, precum și cu contextul general al municipiului, în special prin prezentarea proiectelor de dezvoltare implementate de municipalitate în domenii precum mobilitatea urbană, eficiența energetică și infrastructura publică.

În cea de-a doua zi a evenimentului, participanții, organizați în 4 echipe de lucru, au fost prezenți în teren în zona pilot pentru a analiza situația existentă și pentru a veni cu propuneri concrete de îmbunătățire a mediului urban prin soluții de urbanism tactic, respectiv soluții care ar putea fi implementate rapid și cu costuri minime. Totodată, aceste soluții au fost analizate în contextul unor provocări sistemice, cum ar fi: guvernanța, planificarea urbană, îmbunătățirea calității mediului, spațiilor și societății, economia circulară, soluțiile bazate pe date, energia și mobilitatea, precum și soluțiile bazate pe natură.

În ultima zi a vizitei de studiu, au fost prezentate propunerile și soluțiile identificate în teren și s-au purtat discuții referitoare la acestea, inclusiv prin prezentarea unor modele de bună practică din alte orașe europene.

Toate aceste propuneri vor fi incluse într-un plan de transformare teritorială a zonei și vor fi, totodată, transmise elaboratorilor Planului Urbanistic Zonal pentru Zona Peninsulară și Centru spre analiză și pentru includerea acestor soluții în cadrul documentației, care este în curs de elaborare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *