25/06/2024
SOCIETATE

Pe fundul Mării Negre a fost găsit un râu imens care, dacă s-ar găsi pe uscat, ar fi al 6-lea cel mai mare din lume 

Spread the love

Cercetătorii au descoperit un râu de 350 de ori mai mare decat Tamisa sub Marea Neagră, săpând canale asemănătoare râurilor de pe uscat. Râul subteran, ce atinge adâncimi de 35 de metri pe alocuri, are chiar cascade și vârtejuri, asemenea unui râu pe de uscat, relatează The Telegraph. Dacă ar fi fost găsit pe uscat, oamenii de știință estimează că ar fi al șaselea râu din lume, din punctul de vedere al cantității de apă.

Descoperirea ar putea să-i ajute pe cercetători să înțeleagă cum pot exista forme de viață în adâncurile oceanelor, departe de apele bogate în nutrienți care se găsesc lângă maluri. Explicația ar putea fi că aceste râuri poartă sedimentele și nutrienții. Oamenii de știință de la Universitatea din Leeds au folosit un submarin robotizat pentru a studia, pentru prima dată, canalul format pe fundul mării.

Prin canal, au descoperit un râu cu apă foarte sărată, creând maluri și „mlăștini” asemenea unui râu aflat pe uscat. Râul nu a fost încă denumit și își are originea în apa sărată care curge prin Strâmtoarea Bosfor dinspre Marea Mediterană spre Marea Neagră, unde apa are o concentrație mai mică de sare.

Până în prezent, este singurul râu găsit pe fundul unei mări sau ocean. Au fost, în schimb, găsite canale asemănătoare, râurile care le-au format dispărând. Unul din cele mai mari astfel de canale se află pe lângă coasta Braziliei, unde Amazonul se varsă în Oceanul Atlantic.

3 comentarii la „Pe fundul Mării Negre a fost găsit un râu imens care, dacă s-ar găsi pe uscat, ar fi al 6-lea cel mai mare din lume 

    • Valori strămoșești spui. Bravo domnule. Uite că așa gogomănie nu am mai citit de mult. Păi cum poate fi o formațiune naturală aflata pe fundul mării să fie ,, valoare strămoșească ” ? Dacă era ceva construit de mână omenească, indiferent în ce perioadă îndepărtată, da, puteai face un asemenea.comentariu. Așa doar ai dovedit că ori nu citești, ori habar nu ai ce înseamnă acea valoare. Să ai o zi liniștită.

      .

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *