Pasiune din perioada interbelică, pentru păsările cântătoare: O şcoală de canari, în Constanţa veche!
Într-un oraş mare, cum era şi Constanţa interbelică, era normal să întâlneşti oameni cu diverse pasiuni, amatori şi colecţionari de timbre, cărţi poştale ilustrate, de relicve arheologice, sau iubitori de animale de companie. Ne vom opri astăzi asupra unei doamne din Constanţa acelor ani, ce avea plăcerea de a creşte şi educa păsări, în special canari, pasiune care a făcut-o cunoscută nu doar în oraş dar în întreaga ţară.
La început ea a preferat să-şi ocupe timpul cu lecţiile de limba engleză, care şi atunci erau „la moda” într-un oraş-port cum este Constanţa. Astfel în ziarul local „Dacia” apărea în toamna anului 1931 următorul anunţ: „Pentru elevii şi elevele de liceu: Doamna Emily Georgescu-Wuest, fostă profesoară la şcolile de comerţ superioare din localitate, predă lecţiuni particulare de limba engleză, aranjamente avantajoase pentru grupe de elevi şi eleve. Informaţiuni la domiciliu între orele 12 şi 15 în str. Ştefan Mihăileanu 37”.
Câţiva ani mai târziu însă doamna profesoară Emily Georgescu-Wuest era atât de cunoscută pentru priceperea sa în creşterea păsărilor cântătoare, încât ziarul „Universul” din 5 noiembrie 1933, menţiona în pagina agricolă: „Cititorii care ne-au întrebat cu privire la creşterea canarilor, pot să se adreseze, pentru orice fel de lămuriri, d-nei Emily Georgescu-Wuest, str. Ştefan Mihăileanu 37”. Aceasta şi pentru că ea publicase atunci la tipografia „Dacia” din Constanţa o carte de 40 de pagini, cu titlul „Canarul domestic – reproducere, întreţinere”, ajunsă repede cunoscută în ţară. În acelaşi an cartea aceasta era prezentată şi în ziarul „Universul”, cu următoarele rânduri: „Canarul domestic de d-na Emily Georgescu-Wuest, Constanţa, str. Ştefan Mihăileanu 37. Autoarea, o crescătoare pasionată, expune în 40 pagini, cele mai practice noţiuni de creşterea canarilor, arătând reproducerea, creşterea, întreţinerea şi boalele cu remediile lor. Toate acestea sunt rezultatul experienţelor făcute în crescătoria proprie denumit Cirip, cu bune rezultate comerciale. În special creşte canari Harzer Roller. Pentru crescătorii comerciali şi pentru amatori broşura aceasta este un îndrumător de valoare”.
O frumoasă prezentare a cărţii apare şi în „Ziarul Ştiinţelor şi Calătoriilor” din 12 decembrie 1933: Primim la redacţie o cărticică scrisă pentru iubitorii de canari de d-na Emily Georgescu-Wuest, o pasionată crescătoare de păsări cântătoare. Autoarea se ocupă pe larg de toate fazele unei bune creşteri, reproduceri şi întreţineri a canarilor şi dă sfaturi care, urmate, vor fi preţioase atât pentru pasăre cât şi pentru proprietarul ei. Dintre toate aceste îndrumări ţinem să remarcăm o observaţie: „Canarii şi în general toate păsările captive, mor de prea multă dragoste. Stăpânul nu ştie cu ce să-şi mai îndoape pasărea favorită dar sărmana pasăre nu poate cânta din pricina obezităţii şi moare de grăsime la inimă. Autoarea, care are chiar o şcoală de canari la Constanţa, e cea mai în măsură să dea sfaturi iubitorilor de canari. Cărticica d-nei Georgescu-Wuest nu trebuie să lipsească deci de lângă nici-o colivie”.
În aceeaşi notă este şi menţiunea despre cartea respectivă apărută în ianuarie anul următor în publicaţia „Naţionalul Vâlcii”: „D-na Emily Georgescu-Wuest din Constanţa a dat la lumină o carte despre creşterea, învăţarea şi înmulţirea păsărilor cântătoare în colivii. Această carte n-ar trebui să lipsească nimănuia care are păsări în casă închise în colivii. (Noi suntem pentru ţinerea în colivii a păsărelelor mici, cântătoare, numai în timpul rece al sfârşitului toamnei şi al iernii, primăvara dându-li-se drumul însă, că să-şi împlinească menirea lor în lume: înmulţirea prin însoţire şi vânarea insectelor stricătoare agriculturii)”.
Ca urmare a publicităţii dar probabil şi pentru a-şi acoperi cheltuielile inevitabile, autoarea cărţi a început să caute clienţi pentru canarii crescuţi de ea. Apar astfel anunţurile în paginile de mică publicitate. Reţinem unul din anul 1933: „Canari Harz, canari-privighetori rasă pură aclimatizată, cântăreţi incomparabili. Ramburs toată tara, Emily Georgescu-Wuest, – Ştefan Mihăileanu 37, Constanţa. De la lei 400. Încercare 15 zile. Dissatisfacţie schimb sau restituirea costului”. Şi un alt anunţ din iarna anului 1936: „Canari de Harz. Rasă curată, fără greşeli, de la 500 lei. Canari-privighetori de la 400. Probă 10 zile. Expedieri toată ţara ramburs”. De această dată însă anunţul menţiona o adresă din Bucureşti; nu ştim dacă ea era doar temporară sau d-na Georgescu-Wuest se mutase la Bucureşti.