13/07/2024
SOCIETATE

Monument de piatră din epoca bronzului, descoperit în Creta. Oferă noi perspective asupra istoriei antice a Greciei

Spread the love

Un monument de piatră în formă de inel, vechi de 4.000 de ani, a fost descoperit pe un deal din insula Creta, din Grecia. Structura impresionantă de 1.800 de metri pătrați, datând din epoca bronzului, a fost găsită pe vârful dealului Papoura, în nord-vestul orașului Kastelli, în timpul lucrărilor de excavare pentru un nou proiect major de aeroport. Această descoperire uimitoare îi intrigă pe arheologi și promite să ofere noi perspective asupra istoriei antice a regiunii. Structura labirintică este formată din opt inele concentrice de piatră, cu o grosime medie de 1,4 metri, unele dintre ele fiind încă în picioare, la înălțimi de până la 1,7 metri.

Arhitecții structurii nou descoperite făceau parte din cultura minoică din Creta, cunoscută pentru sanctuarele sale de pe vârfuri, situri de pe dealuri și munți despre care se crede că au fost folosite în ritualuri antice. Situl este acum investigat de arheologi care cred că ar fi putut avea un scop ritualic sau religios. Aceste situri conțin adesea exemple rafinate de artă minoică, inclusiv arhitectură religioasă, figurine de teracotă ale animalelor și oamenilor și, în unele cazuri, părți detașate ale corpului – denumite „membre votive“, care erau oferite în rugăciune sau ca mulțumire pentru vindecare. Dar nu este clar dacă structura circulară de pe dealul Papoura ar putea fi calificată drept sanctuar de vârf – în afară de locația sa în vârful dealului, aceasta nu seamănă cu nicio altă structură minoică descoperită până în prezent.

Într-un anunț, Ministerul Culturii din Grecia sugerează că „este posibil să fi fost folosită periodic pentru ceremonii rituale care implicau consumul de alimente, vin și, probabil, ofrande”, datorită cantității mari de oase de animale găsite în interior.

Principala perioadă de utilizare a structurii, 2000-1700 î.Hr., se încadrează în perioada minoică medie. În această perioadă, populația insulei a crescut dramatic, în special în Knossos, Phaistos și Malia. Odată cu acest boom a început construcția palatelor minoice iconice din Creta, pentru a satisface nevoile societății în creștere.

Palatele au fost construite în locuri care au fost folosite pentru ceremonii comune timp de mii de ani. În jurul anilor 1750-1700 î.Hr., multe structuri au fost distruse; teoria principală este cea a cutremurelor. După 1450 î.e.n., insula a devenit dominată de micenienii de pe continentul grecesc, iar multe dintre sanctuarele de vârf care erau răspândite în cultura minoică au ieșit din uz. Rămășițele de ceramică din perioada neopalatiană (aproximativ 1750-1470 î.Hr.) îi fac pe arheologi să creadă că situl ar fi putut continua să fie folosit până în perioada minoică medie.

Planificarea construcțiilor este o sarcină dificilă în Grecia, unde planurile sunt adesea zădărnicite de descoperirea unui alt sit istoric antic. Numai proiectul aeroportului Kastelli a dus deja la descoperirea a cel puțin 35 de situri arheologice nou apărute, potrivit Ministerului grec al Culturii. Ministerul a ținut să reasigure publicul că structura va fi protejată de construcțiile moderne, cel puțin pentru moment.

Aceasta este o descoperire unică de mare interes. Există soluții, astfel încât cercetarea arheologică a monumentului să fie finalizată și acesta să fie complet protejat”, a declarat arheologul Lina Mendoni, ministrul grec al Culturii.

Prioritatea noastră a tuturor este protejarea monumentului… Cu toții înțelegem importanța și valoarea patrimoniului cultural”, potrivit Science Alert.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *