25/06/2024
SOCIETATE

Marea Neagră are 20 de grade în octombrie! Este cea mai mare temperatură înregistrată în ultimii 40 de ani

Spread the love

Apa Mării Negre nu are temperaturi de octombrie, ci de sfârșit de iunie- început de iulie, fiind 18-20 de grade. Chiar dacă luna octombrie imediat ia sfârșit, temperaturile de pe litoral sunt foarte prietenoase. Încă de joi, 19 octombrie, temperaturile au crescut în Dobrogea și continuă să crească. Vineri sunt 27 de grade în aer pe litoral, iar în weekend sunt așteptate temperaturi de maxim 30 de grade, vreme perfectă pentru plajă, transmite Adevărul.

Apa mării este de 20 de grade, fiind cea mai ridicată temperatură din ultimii 40 de ani, de când s-a început evidența acesteia, în 1953. Și în 2021 a fost un scenariu similat, când, în octombrie, apa mării a ajuns la 19 grade. Specialiștii spun că apa caldă a mării nu afectează fauna marină.

„Marea se menține caldă, se menține foarte caldă, avem un record de octombrie. De când se ține evidență temperaturii apei marii sunt cele mai mari temperaturi. Acest fenomen se va menține și această inerție termică a mării practic ne prelungește toamna. Vom avea o toamna caldă, liniștită, ce va fi favorabilă și faunei. Peștii de apă caldă încă există și sunt încă în cantitate foarte mare, nu s-au retras. Meduzele de apă caldă nu au fost încă aruncate de valuri pe mal”, a declarat Adrian Bîlbă, doctor în științe.

Din cauza curenților care au fost în ultimele două zile, apa mării s-a răcit cu două grade și tot este prea caldă pentru această perioadă din calendar. Pare că vremea încearcă să doboare recorduri, având în vedere că se apropie de recordul din 1952, când în 3 octombrie, s-au înregistrat 39 de grade, la Armășești, județul Ialomița.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *