06/11/2024
SOCIETATEArmată și RăzboiTop

Legătura dintre Costinești și… proiectilele antitanc. Industriașul Costinescu a dat numele celebrei stațiuni de pe litoral

Spread the love

Stațiunea de la Marea Neagră ce a fost numită după un bărbat renumit. Se numără printre cele mai dragi turiștilor, însă nu mulți cunosc asta. Stațiunea Costinești de pe litoralul românesc care poartă numele unui mare român. E una dintre cele mai populare, turiștii se bat pe rezervări, dar puțini știu asta. Numele său este strâns legat și de industria de pe Valea Prahovei.

Stațiunea de la Marea Neagră ce a fost numită după un bărbat renumit. Se numără printre cele mai dragi turiștilor, însă nu mulți cunosc asta. Povestea acestui loc începe cu un mare industriaș care a trăit în secolul al XIX-lea. Concret, este vorba de Emil Costinescu, care la vremea respectivă era ministru în România. A ocupat această funcție de mai multe ori până în anul 1916. A fost fiul lui Alexandru Costinescu, arhitect și inginer român, profesor la Academia Mihăileană din Iași. De asemenea, a fost cadru didactic la Școala de Ponți și Șosele, Mine și Arhitectură din București. Băiatul său a cumpărat o moșie la malul mării, undeva spre jumătatea secolului al XIX-lea, care avea să devină stațiunea populară de azi.

Spre sfârşitul secolului al XIX-lea, Emil Costinescu a colonizat zona cu populaţie germană. Acolo au ajuns să trăiască germani dobrogeni, la început fiind numai 48 de gospodării. Așezarea s-a extins și a început să fie cunoscută drept Costinești, după numele proprietarului.

În anul 1940 mare parte din colonizatorii germani şi urmaşii acestora au părăsit localitatea și s-au stabilit în Germania. În locul lor au ajuns românii care au continuat dezvoltarea regiunii care în 1949 a devenit oficial stațiune.

Costinești este una dintre localitățile pe care turiștii le adoră și le preferă în fiecare sezon estival. Aceasta este recunoscută pentru epava Evanghelia, care este unul dintre cele mai fotografiate obiective de la malul mării.

Emil Costinescu reprezintă un nume important și pe Valea Prahovei. Politicianul are o legătură strânsă cu stațiunea Sinaia, unde a deschis o fabrică de cuie (1891), una de cherestea (1879) și alta de var hidraulic (1886). În anul 1913 fabrica de cuie, piuliţe şi şuruburi s-a transformat în societatea pe acţiuni Emil Costinescu, care în momentul de față este cunoscută drept MEFIN Sinaia. În 1937 o parte din fabrică a început să producă focoase şi proiectile antitanc, cu denumirea „proiectile tip Costinescu”.

În timpul celui De-al Doilea Război Mondial, muniţia constituia două treimi din totalul producţiei. Imediat după terminarea războiului fabricile lui Emil Costinescu au început să producă piese de schimb pentru automobile, piese ceramice pentru industria electronică şi materiale de construcţie.

Cel care a dat numele stațiunii Costinești şi-a ridicat o casă de vacanță la Sinaia, în 1892. Vila monument istoric se află pe bulevardul central, fiind locul unde a avut loc şedinţa Consiliului de miniştri condusă de I.C. Brătianu în care s-a hotărât neutralitatea României la începutul Primului Război Mondial. Se întâmpla la 21 iulie 1914. Ulterior, Consiliul de Coroană s-a adunat la castelul Peleş şi a declarat oficial neutralitatea. Emil Costinescu rămâne în istorie drept o figură emblematică a României moderne, un politician care a pus bazele dezvoltării economice și sociale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *