13/07/2024
SOCIETATE

Din gastronomia tradițională: Plăcinta dobrogeană cu foi

Spread the love

Plăcinta dobrogeană este o rețetă tradițională românească, o delicatesă care îmbină savoarea brânzei cu crocantețea foilor de plăcintă. Iată cum poți să o pregătești acasă, pentru a te bucura de autenticitatea gustului:

Plăcintă Dobrogeană – Ingrediente

– Foi de plăcintă românească din 500 g de făină

– 1,2 kg de brânză ușor sărată, grasă, ideal de oaie sau capră

– 4-6 ouă

– Mărar

– Pătrunjel (opțional)

Dacă optezi pentru varianta dulce:

– 1,2 kg de brânză dulce

– 200 g zahăr

– 200 g stafide

– Vanilie

– Lămâie

– Portocală

Plăcintă Dobrogeană – Metoda de preparare

Într-un bol, amestecă brânza rasă cu ouăle, având grijă să obții o umplutură mai densă, fără a fi prea lichidă. Poți adăuga mărar sau pătrunjel în compoziție pentru un plus de aromă, dar aceasta este o opțiune opțională.

Întinde foile de plăcintă românească și formează straturi într-o tavă unsă cu unt/ulei/untură. Așază umplutura de brânză între straturi, alternând cu foi, pentru a crea un echilibru perfect de gust. Se poate alege și varianta rulată, plăcinta fiind aranjată în tavă în formă de melc pentru un aspect atrăgător.

Toarnă deasupra dressingul format din ouă, iaurt sau smântână pentru un plus de cremozitate. Coace plăcinta la cuptor, la foc potrivit, având grijă să verifici cu o scobitoare când este gata.

Truc:

O atenție specială trebuie acordată tavii în care coaceți plăcinta, aceasta trebuie să fie înaltă, pentru că plăcinta își dublează volumul în timpul coacerii. Dacă vrei o plăcintă crocantă, poți evita adăugarea dressingului de ouă și să o lași la cuptor așa.

Plăcinta dobrogenească este delicioasă servită alături de iaurt. Dacă preferi varianta dulce, poți încerca să adaugi în umplutură zahăr, stafide, vanilie, lămâie sau portocală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *