06/11/2024
EconomieSOCIETATE

Cum se vindea… laptele, pe piaţa Constanţei anului… 1939

Spread the love

Supraveghind vânzarea laptelui pe pieţele din oraș, şeful serviciului veterinar constata multe nereguli, în cursul anului 1939. Iatǎ ce spunea documentul de arhivǎ:

„Controlul laptelui. S-a executat zilnic la laboratorul de control al laptelui, prin procedeul termolactodensimetric şi butirometric, iar la necesitate şi refractometric, atunci când s-au constatat fraude. S-au prezentat zilnic la control un număr de 71 lăptari ambulanţi cu o cantitate de 1.568.946 litri lapte; s-au făcut 1.765 probe butirometrice, găsindu-se 1.646 regulamentare şi 119 neregulamentare. S-a denaturat cantitatea de 3.238 litri lapte găsit neregulamentar.

Vânzarea laptelui în Constanţa se face într-un mod foarte primitiv. Ferme pentru producerea laptelui în raza municipiului nu se găsesc. Laptele ce se vinde în oraş este adus parte din comunele vecine oraşului iar restul din suburbiile Anadolchioi, Viile Noi şi I.C. Brătianu, unde se găsesc 49 grajduri cu 236 vaci de lapte, procurate fie din Ardeal fie din Basarabia. Laptele este dat lăptarilor ambulanţi, care îl colectează şi debitează în oraş. Vânzarea se face transportându-l în ghiumuri la domiciliul clienţilor, după ce mai înainte laptele a fost controlat la serviciul de control al laptelui şi ghiumurile plombate, vânzarea făcându-se pe canea.

Contravenţiuni.

În cursul anului 1939 au fost daţi judecăţii un număr de 66 contravenienţi din care 9 erau lăptari ambulanţi.

Doctorul C. Dimitriu expunea în încheierea raportului sǎu şi dezideratele sale în acest domeniu: “Relativ la consumaţia laptelui, pentru o mai bună igienă a colectării şi transportării laptelui şi pentru a împiedica fraudele ce se fac, adică falsificarea laptelui fie prin smântânire fie prin adăugare de apă, este necesar ca prin intervenţia autorităţii municipale, sau prin intervenţia organelor superioare ale Ministerului Agriculturii şi Domeniilor, de a lua fiinţă o cooperativă de lăptărie, care să colecteze tot laptele necesar oraşului. Acest lapte să fie mai întâi pasteurizat şi apoi debitat în sticle bine închise şi plombate. În acest mod se va asigura mai bine consumul de lapte în cuprinsul municipiului şi bineînţeles acest consum va creşte”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *