25/06/2024
SOCIETATE

1880 – Se înființează prima tipografie din Constanța

Spread the love

Prima tipografie din Constanţa s-a înfiinţat în anul 1880, la iniţiativa  lui Pericle Pestemalgioglu, originar din Brusa şi care avea deja cea mai importantǎ tipografie din oraşul Brǎila la acea vreme.  Primarul Constanţei, Anton Alexandridi, şi el grec de origine, a susţinut în acea perioadă propunerea de a se înființa o sucursalǎ a acesteia în oraşul de la malul mǎrii, lipsit atunci de un asemenea atelier.

La 20 martie 1880 a prezentat o propunere în acest sens în consiliul local; Pericle Pestemalgioglu îşi exprimase dorinţa de a înfiinţa o tipografie, dar estimând cǎ nu va putea face faţǎ cheltuielilor importante legate de instalarea tipografiei, iar veniturile sale iniţiale vor fi mici, a solicitat primǎriei o subvenţie „în schimbul cǎreia va tipǎri anunţurile primǎriei în jurnalul ce va edita”. Prezentând propunerea, primarul Alexandridi cerea consilierilor „sǎ facǎ un sacrificiu în scop de a se stabili cât mai curând o tipografie în acest oraş”. Recunoscând aceastǎ necesitate, consiliul a luat decizia de a se acorda timp de cinci ani o subvenţie anualǎ de 600 de lei, „cu condiţia sǎ publice în jurnalul ce va edita anunţurile Primǎriei, sau în lipsa unui jurnal va tipǎri foi volante”. Despre locaţie acestei tipografii nu avem date prea multe, dar presupunem cǎ ea se afla în vecinǎtate hotelului Palace, de pe strada Farului (azi Remus Opreanu), aşa cum apare pe un plan din epocǎ. Lucrurile s-au realizat repede, astfel cǎ la 12 mai 1880, „Farul Constanţei”, ziar oficial al judeţului Constanţa era publicat la tipografia Pestemalgioglu.

Tot aici s-au tipǎrit în anii urmǎtori, pe lângǎ publicaţiile oficiale ale administraţiei locale, unele rapoarte ale Consiliului general al judeţului Brǎila, dar şi cǎrţi precum „Primele cunoştinţe de istoria românilor” de Cosma Moşescu sau „Maternologia (educaţiune-igienă)”, lucrarea doctorului I.C. Drǎgescu, ambele în chiar primul an de existenţǎ al tipografiei constǎnţene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *