25/06/2024
SOCIETATE

Spectacol menit să promoveze folclorul și mitologia românească, în cadrul proiectului SINE QUA NON

Spread the love

Comunicările științifice cuprinse în proiectul CONSTANȚA – ISTORIE, VECINĂTATE, MULTICULTURALITATE au continuatsă fie susținute de specialiști și în ziua de sâmbătă, 26 august 2023. Totodată, pe parcursul zilei s-au desfășurat atelierele meșteșugărești și spectacolele medievale în Parcul Arheologic Constanța. De asemenea, în cadrul proiectului a fost vernisată expoziția temporară CARTE VECHE ROMÂNEASCĂ ȘI VIAȚĂ MONAHALĂ ÎN DOBROGEA, realizată de Asociația SINE QUA NON în colaborare cu Arhiepiscopia Tomisului. Aceasta prezintă: cărți vechi, documente religioase, obiecte bisericești și altele, ele reflectând istoria și viața monahală din Dobrogea, din Antichitate până în zilele noastre. La vernisajul expoziției, reprezentanți ai Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu specialiști ai Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, au vorbit despre istoria creștinismului din zona Dobrogei, despre izvoarele arheologice, istorice, documentare și literare și despre exponatele care fac parte din expoziție.

Seara, de la ora 21.30, Asociația SINE QUA NON, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța, a organizat un spectacol inedit de măiestrie, dans, muzică și foc, un spectacol teatral menit să promoveze folclorul și mitologia românească. Trupa Amor Flammis din Timișoara a încântat numerosul public adunat în Parcul Arheologic Constanța cu un spectacol de flăcări, jonglerii și tehnici de manipulare a focului. Acrobațiile inedite, dansurile însuflețite și jongleriile sincronizate au fost însoțite de flăcări dansante și cascade de scântei. Prin îmbinarea muzicii dramatice și a efectelor pirotehnice de excepție, trupa Amor Flammis le-a transmis privitorilor o experiență vizuală și auditivă intensă, care transcende granițele obișnuite ale teatrului tradițional. Ei au adus în prim-plan frumusețea, forța și pericolul focului, provocând senzații și emoții unice spectatorilor.

Astăzi, de la ora 11.00, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, se desfășoară evenimentul de închidere a proiectului științific și cultural CONSTANȚA – ISTORIE, VECINĂTATE, MULTICULTURALITATE, care a cuprins: cinci simpozioane, o masă rotundă, trei prezentări de carte și două lansări de carte, vernisarea a două expoziții temporare, ateliere medievale meșteșugărești, demonstrații de luptă și un inedit spectacol cu flăcări.

În continuare, de la ora 13.00, este organizat al doilea tur ghidatel la lăcașele de cult din Peninsula Constanței. Plecarea se va face din fața Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Lăcașele de cult care vor fi vizitate sunt: Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Petru și Pavel, Biserica Greacă Metamorphosis, Geamia Hunchiar, Moscheea Carol I, Biserica Armeană Sfânta Maria, Biserica Bulgară Sfântul Nicolae Vechi, Biserica romano-catolică Sfântul Anton de Padova și Sinagoga de rit așkenaz. Participând la aceste tururi, constănțenii și turiștii vor putea vedea și afla informații despre istoria acestor biserici și cum au rezistat ele trecerii timpului.

Partenerii Asociației SINE QUA NON în proiectul cultural CONSTANȚA – ISTORIE, VECINĂTATE, MULTICULTURALITATE sunt: Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța; Muzeul Național al Marinei Române; Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”; Muzeul de Artă Constanța; Muzeul de Artă Populară Constanța; Biblioteca Județeană „I.N. Roman” Constanța; Arhiepiscopia Tomisului; Asociația Managerilor din Muzee; Asociația Istoricilor din Republica Moldova; Complexul Național Muzeal Astra Sibiu; Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași; Muzeul Național al Unirii Alba Iulia; Muzeul Național al Banatului; Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi; Muzeul Național al Țăranului Român; Muzeul Național Bran; Muzeul Olteniei Craiova; Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud; Muzeul Brăilei „Carol I”; Muzeul Dunării de Jos; Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui; Muzeul Județean Bacău; Muzeul Județean Botoșani; Muzeul Județean Mureș; Muzeul Județean Olt; Muzeul Maramureșan; Muzeul Municipal Curtea de Argeș; Muzeul Țării Oașului; Muzeul Memorial „Octavian Goga”; Muzeul de Etnografie Brașov; Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș; Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești; Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău; Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare; Asociația Culturală „Astra Dobrogeană”; Asociația „Dobrogea Străbună”; Asociația „Barsin, Birsin”; Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” Constanța.

Subliniem faptul că beneficiarii direcți ai proiectului sunt cetățenii municipiului Constanța și cetățenii din Zona Metropolitană Constanța, precum și toți turiștii interesați de: istorie, cultură și patrimoniul cultural dobrogean și național.

Cu toții sunt invitați să participe, GRATUIT, la: simpozioanele științifice, vernisarea expozițiilor temporare, prezentările de carte, tururile ghidate la lăcașele de cult din Peninsula Constanței și la atelierele meșteșugărești medievale din Parcul Arheologic Constanța.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *