Proiect de conservare digitală a patrimoniului cultural la Tropaeum Traiani și Histria. Lupu (CJC): „Suntem moștenitorii unei bogății arheologice impresionante”
Descoperirea Trecutului în 3D: o colaborare internațională, dedicată conservării digitale a patrimoniului cultural, pe care Institutul Național al Patrimoniului (INP), prin Direcția Patrimoniu Digital, o desfășoară alături de Global Digital Heritage (GDH), a ajuns la Constanța. Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a fost astăzi gazda unei conferințe de presă în cadrul căreia au fost prezentate mai multe detalii despre acest demers valoros pentru conservarea și documentarea patrimoniului cultural din Dobrogea.
În cadrul proiectului au fost incluse următoarele obiective: Cetatea romană Tropaeum Traiani, Monumentul Triumfal „Tropaeum Traiani” și metopele aflate în Muzeul Arheologic Adamclisi, toate aparținând epocii romane din sec. II d. Hr. De asemenea, se va începe și procesul de scanare al sitului arheologic „Cetatea Histria” de la Istria, așezare înființată de coloniștii greci în sec. VI î. Chr. și care ulterior s-a romanizat ca urmare includerii teritoriul antic al Dobrogei în Imperiul Roman. Având în vedere specificitățile sitului (dimensiune, relief, tipuri de roci), procesul de scanare este preconizat a fi finalizat anul următor. Motivele alegerii acestor monumente rezidă în valoarea arheologică și istorică excepțională, nevoia de a fi mai bine promovate și sprijinul pe care dorim să-l acordăm cercetării arheologice ce se desfășoară aici.
„Suntem moștenitorii unei bogății arheologice impresionante și avem datoria, față de generațiile viitoare și față de toți cei care scriu istoria și scot la suprafață dovezi ale existenței noastre, să le oferim siguranță și să ne implicăm continuu în activități și proiecte care să le susțină activitatea. Documentarea în format 3D poate oferi detalii incredibile și perspective noi asupra monumentelor istorice și a trecutului nostru, contribuind totodată la conservarea și protejarea acestor valoroase mărturii. Un demers excepțional pentru Dobrogea și pentru județul Constanța, susținut de Institutul Național al Patrimoniului, își propune, folosind tehnologie digitală, să creeze reproduceri detaliate și interactive ale Cetății romane “Tropaeum Traiani”, Monumentului Triumfal „Tropaeum Traiani” și metopele aflate în Muzeul Arheologic Adamclisi, precum și a sitului arheologic „Cetatea Histria”. Felicitări INP, pentru angajamentul dumneavoastră în acest proiect valoros! Cu siguranță, această inițiativă va oferi oportunități neprețuite pentru cercetători, studenți și publicul larg, de a explora și înțelege mai bine istoria acestei regiuni și moștenirea sa culturală!” – Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.
Acest proiect este destinat atât cercetătorilor, studenților și specialiștilor în domeniul patrimoniului cultural, cât și publicului larg interesat de trecutul nostru istoric și cultural. Prin intermediul tehnologiilor precum fotogrammetria și imagistica aeriană, utilizând echipamente de înaltă calitate și software-uri de ultimă generație pentru procesarea datelor obținute, Global Digital Heritage și Institutul Național al Patrimoniului vor crea modele 3D detaliate ale obiectivelor culturale vizate, permițând publicului să exploreze și să înțeleagă mai bine această moștenire culturală.
Consiliul Județean Constanța, în baza protocolului de colaborare semnat cu Institutul Național al Patrimoniului și-a asumat o responsabilitate fermă în vederea conservării, protejării, cercetării și promovării patrimoniului cultural și istoric al județului Constanța. Aceasta inițiativă, desfășurată în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, beneficiază de tot suportul instituției noastre.