Mozaic din podeaua unei vile romane antice, considerat o adevărată comoară, descoperit pe fundul mării
Un mozaic din podeaua unei vile romane antice, considerat o adevărată comoară, a fost descoperit pe fundul mării în apele din largul orașului Napoli. Aflată acum sub apă, podeaua de marmură s-ar fi aflat inițial în „protiro”, sau pridvorul decorat, al unei reședințe cu vedere la mare, potrivit unei postări pe Facebook publicate marți de Parcul arheologic Campi Flegrei, care face parte din Ministerul Culturii din Italia.
Construită în orașul balnear antic Baiae, care a fost popular în timpul Imperiului Roman târziu și a găzduit reședințe deținute de Iulius Cezar și împăratul Nero, vila face parte dintr-o zonă de teren care a devenit scufundată ca urmare a unui fenomen geologic numit bradizism, în timpul căruia solul se ridică sau, ca în acest caz, coboară din cauza presiunii de sub suprafață.
Cercetările preliminare arată că podeaua este alcătuită, în mare parte, din bucăți de marmură refolosită de formă neregulată, o tehnică care era frecventă între secolele al III-lea și al V-lea d.H., potrivit parcului. Scopul este de a încerca să reconstituie o întreagă secțiune a podelei, potrivit postării.
Primarul local Josi Gerardo Della Ragione a numit descoperirea „stupefiantă” într-o postare pe Facebook. Podeaua ar fi fost așezată spre sfârșitul Imperiului Roman, „cu puțin timp înainte ca bradyseismul să aducă aceste minuni pe fundul mării”, a spus el.
Zona este acum un loc popular pentru scufundări, oferind oportunități de a vedea ruinele scufundate. Campi Flegrei, sau Câmpiile Phlegraean – o zonă vulcanică mare care se întinde pe 200 de kilometri (125 mile) sub golful Napoli și insulele Capri și Ischia până la periferia orașului Napoli – este o caldera uriașă, sau depresiune. Aceasta este acum locul unde se află mai mulți vulcani activi de 39 000 de ani, dintre care mulți se află sub apă. Ultima erupție majoră a Campi Flegrei a fost în 1538 și a creat un nou munte în golf.
Potrivit Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia (INGV), activitatea seismică din zonă s-a intensificat începând din decembrie 2022, iar experții se tem că vulcanul s-ar putea trezi după generații de repaus.