13/07/2024
SOCIETATE

Asociație culturală din Constanța a reprezentat România la Festivalul Carpato – Dunărean din Heidelberg

Spread the love

Ediția din 2024 a Festivalului Carpato – Dunărean s-a desfășurat în perioada 22 – 23 iunie, la Bürgerzentrum Kirchheim din Heidelberg – Germania și a reunit la start organizații culturale din România, Germania, Ungaria, Polonia, Ucraina, Serbia, Bulgaria și Republica Moldova. La ediția din acest an, România a fost reprezentată de Asociația Culturală Georgiana Rusu din Constanța, care a prezentat în ultima zi a festivalului filmul documentar „Gelem – Pe drumul istoriei”, realizat în cadrul proiectului „Khetanes – Împreună”, organizat în 2023, din Granturi SEE.

De 13 ani, în orașul Heidelberg, important centru cultural și universitar din Germania, are loc Festivalul Carpato – Dunărean, un eveniment care reuneşte comunităţi din majoritatea ţărilor care se bucură fie de munţii Carpaţi, fie de fluviul Dunărea, fie de ambele. Organizat de „Alexandru Ioan Cuza” Gesselschaft fur Literatur, Musik und Kunst e. V. Heidelberg (Societatea Culturală pentru Literatură, Muzică și Artă „Alexandru Ioan Cuza” din Heidelberg), evenimentul se dorește a fi o manifestare pentru pace, pentru înțelegere între oameni și pentru o conviețuire armonioasă în Europa.

Ediția din acest an a fost onorată de prezența Excelenței Sale, D-l Vlad Vasiliu, Consulul general al României la Stuttgart, care a declarat: „Sunt bucuros că acest festival continuă să reunească an de an organizații care promovează valorile tradiționale din țările europene, cultura fiind una dintre cele mai importante modalități de a strânge oamenii laolaltă.” La rândul său, amfitrionul festivalului, Iosif Herlo, președintele Societății Culturale pentru Literatură, Muzică și Artă „Alexandru Ioan Cuza” din Heidelberg, a ținut să precizeze: „Nu ne-am dorit niciodată ca acest festival să fie un concurs, ci să reprezinte doar o punte de comunicare între popoare europene prietene, care au de împărtășit minunatele lor tradiții și obiceiuri”.

Filmul documentar „Gelem – Pe drumul istoriei”, care a fost prezentat la Heidelberg de reprezentanții României,  a fost realizat de Asociația Culturală Georgiana Rusu în anul 2023, în cadrul proiectului „Khetanes – Împreună”. Proiectul a fost implementat în baza unei finanțări de 200.000 de euro din Granturi SEE (Norvegia, Islanda, Liechtenstein), la apelul de finanțare „Sprijinirea inițiativelor culturale despre comunitatea romă”, organizat de Unitatea de Management a Proiectului, în cadrul Programului RO-CULTURA. Filmul prezintă fragmente din istoria comunității rome, promovează tradițiile, obiceiurile, portul popular și limba romilor din județul Constanța și militează pentru incluziune și toleranță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *