13/07/2024
SOCIETATE

Descoperire fabuloasă: A fost găsită „trusa de scule” a Homo sapiens

Spread the love

Fragmente microscopice de proteină și ADN extrase din oase găsite într-o peșteră adâncă de 8 metri dezvăluie că Neanderthalienii și Homo sapiens au coexistat acum 45.000 de ani. Analiza genetică a fosilelor descoperite lângă orașul Ranis, în estul Germaniei, sugerează că Homo sapiens au fost creatorii uneltelor în formă de frunze, despre care arheologii credeau anterior că au fost realizate de Neanderthalieni, care au trăit în Europa până acum aproximativ 40.000 de ani, conform CNN. Nu se știa anterior că Homo sapiens au trăit în regiunea unde aceste unelte au fost fabricate.

Peștera Ranis oferă dovezi despre prima dispersare a Homo sapiens în latitudinile nordice ale Europei. Se pare că artefactele de piatră, despre care credeam că au fost făcute de Neanderthalieni, făceau parte, de fapt, din trusa de scule a Homo sapiens”, a declarat cercetătorul Jean-Jacques Hublin, profesor la Collège de France din Paris și om de știință la Institutul pentru Antropologie Evoluționară din Leipzig, Germania.

Aceasta schimbă fundamental cunoștințele noastre anterioare despre această perioadă: Homo sapiens au ajuns în nord-vestul Europei înainte de dispariția Neanderthalienilor în sud-vestul Europei”, a adăugat acesta.

Descoperirea sugerează că cele două grupuri au coexistat timp de câteva mii de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *