13/07/2024
SOCIETATE

Arheologii au descoperit o vilă care ar fi putut aparține lui Augustus, primul împărat al Romei

Spread the love

După decenii de săpături în Italia, arheologii au descoperit o vilă care ar fi putut aparține lui Augustus, primul împărat al Romei. Începând din 2002, cercetătorii de la Universitatea din Tokyo au explorat situl arheologic Somma Vesuviana, situat la nord de Vezuviu, vulcanul care a distrus orașul Pompei în anul 79 d.Hr. Recent, aceste săpături au scos la iveală o structură distrusă de aceeași erupție.

Cercetătorii cred că situl ar putea fi vila pierdută a lui Augustus. Potrivit echipei, sursele romane indică faptul că Augustus a murit într-o vilă la nord de Vezuviu în anul 14 d.Hr., dar locația exactă a clădirii nu a fost confirmată până acum.

„Există o descriere conform căreia [vila] a fost consacrată… dar existența sa nu a fost identificată până în prezent”, spune Mariko Muramatsu, liderul proiectului de săpături Somma Vesuviana al universității. „În ultimii ani, săpăturile noastre au scos la iveală părți ale unor clădiri care au fost îngropate în timpul erupției Vezuviului din anul 79 d.Hr. Acest lucru înseamnă că, pentru prima dată în această zonă, a fost descoperită o clădire contemporană cu vila împăratului Augustus, cu suport științific”.

Ruinele includ două vile separate: una îngropată în erupția din anul 79 e.n. și alta construită mai târziu deasupra. Până de curând, cercetătorii cunoșteau doar structura mai nouă.

În vila mai veche, arheologii au identificat patru camere care conțineau porțiuni de zid, țigle de acoperiș și alte ruine. Într-una dintre camere, cercetătorii au descoperit 16 amfore – borcane antice romane înalte – folosite pentru a transporta și depozita vinul. Într-o altă cameră, au găsit cantități mari de cărbune și cenușă de la un foc care, potrivit acestora, a fost folosit pentru a încălzi apa pentru o baie privată, sugerând că vila aparținea unei persoane foarte bogate și influente.

La jumătatea secolului al II-lea, oamenii au construit noi clădiri pe locul vilei îngropate, folosind amprenta acesteia ca ghid. Noua construcție avea o sală mare, plină de arcade din cărămidă, coloane și statui de marmură. În jurul secolului al IV-lea, situl s-a transformat din nou, devenind un loc de producție de vin la scară largă, fiind conservat după o altă erupție a Vezuviului în anul 472.

Istoricii credeau anterior că pagubele produse de erupția Vezuviului din anul 79 în această zonă au fost „minore în comparație cu sud-estul muntelui”, dar ruinele vilei mai vechi sugerează un impact distructiv semnificativ în această zonă, cauzat de fluxurile piroclastice – mase dense și rapide de cenușă și gaze expulzate de vulcan.

Cercetătorii susțin că Augustus ar fi putut ocupa cândva vila mai veche. Născut Gaius Octavius Thurinus, tânărul a primit numele de Augustus – „cel înălțat” – din partea Senatului roman în anul 27 î.Hr. Deși Augustus nu a folosit titlul de „împărat” în timpul vieții sale, a fost o figură esențială în istoria romană, care a dublat mărimea imperiului în cei 40 de ani de domnie.

Echipa de la Somma Vesuviana speră să extindă săpăturile pentru a descoperi mai multe despre vila și despre perioada lui Augustus, ajutându-i pe istorici să înțeleagă mai bine realizările împăratului și începuturile Imperiului Roman.

content-image

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *